Kyrkklockor ringer varningsljud över hela Storbritannien i kväll

2021 10 30

I kväll kommer kyrkklockor klämta en varningens ljud runt om i Storbritannien.

Anledningen är att man vill varna folket för riskerna med klimatförändringarna och att den historiska händelsen äger rum just ikväll är ingen slump.

Guds skapelse

På söndag börjar FN:s stora klimatmöte COP26 i Glasgow i Skottland och 196 världsledare väntas delta tillsammans 20 000 delegater med syfte att eftersträva minskade utsläpp för att rädda planeten . Brittiska kyrkan anser att man måste göra mer för klimatet.

– Det är dags för kyrkan att tala ut i klimatfrågan. Den har en röst och varför inte använda den. Vi bryr oss om Guds skapelse och är bekymrade, säger klimataktivisten Edward Gildea i Essex till BBC News. Han var den som först kom med idén.

St Pauls Cathedral deltar

Två av de kyrkor som ska delta är St Pauls Katedral, säte för London biskop och en av landets mest välkända landmärken, och domkyrkan Yorks Minster, som är säte för ärkebiskopen i Yorks stift.

– Kyrkklockorna har en historisk funktion i att sända varningar. De brukade vara det bästa sättet som vi hade att kommunicera. De hade högst ljud och kunde nå flera kilometer för att varna för översvämningar eller bränder. Med satsningen ”Ring Ut för Klimatförändringar” får klockringarna möjlighet att uttrycka sig själva. Det ger såväl folk som kyrkan en röst, säger Edward Gildea till BBC.

Varnat genom århundradena

Prästen Graham Usher är biskop av Norwich och leder Engelska Kyrkans insatser för klimatet och ska delta vid COP26 i Glasgow.

– Kyrkklockor har traditionellt sett ringt genom århundradena för att larma lokalbefolkningen. Den senaste Kod Röd-rapporten från panelen mot klimatförändringar IPCC är en larmklocka för oss, säger han till BBC News.

Klockringningen äger rum klockan 18.00 brittisk tid.

Foto: L. Tomtit