Kyrkklockor ringer varningsljud över hela Storbritannien i kväll

2021 10 30

I kväll kommer kyrkklockor klämta en varningens ljud runt om i Storbritannien.

Anledningen är att man vill varna folket för riskerna med klimatförändringarna och att den historiska händelsen äger rum just ikväll är ingen slump.

Guds skapelse

På söndag börjar FN:s stora klimatmöte COP26 i Glasgow i Skottland och 196 världsledare väntas delta tillsammans 20 000 delegater med syfte att eftersträva minskade utsläpp för att rädda planeten . Brittiska kyrkan anser att man måste göra mer för klimatet.

– Det är dags för kyrkan att tala ut i klimatfrågan. Den har en röst och varför inte använda den. Vi bryr oss om Guds skapelse och är bekymrade, säger klimataktivisten Edward Gildea i Essex till BBC News. Han var den som först kom med idén.

St Pauls Cathedral deltar

Två av de kyrkor som ska delta är St Pauls Katedral, säte för London biskop och en av landets mest välkända landmärken, och domkyrkan Yorks Minster, som är säte för ärkebiskopen i Yorks stift.

– Kyrkklockorna har en historisk funktion i att sända varningar. De brukade vara det bästa sättet som vi hade att kommunicera. De hade högst ljud och kunde nå flera kilometer för att varna för översvämningar eller bränder. Med satsningen ”Ring Ut för Klimatförändringar” får klockringarna möjlighet att uttrycka sig själva. Det ger såväl folk som kyrkan en röst, säger Edward Gildea till BBC.

Varnat genom århundradena

Prästen Graham Usher är biskop av Norwich och leder Engelska Kyrkans insatser för klimatet och ska delta vid COP26 i Glasgow.

– Kyrkklockor har traditionellt sett ringt genom århundradena för att larma lokalbefolkningen. Den senaste Kod Röd-rapporten från panelen mot klimatförändringar IPCC är en larmklocka för oss, säger han till BBC News.

Klockringningen äger rum klockan 18.00 brittisk tid.

Foto: L. Tomtit


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen