Kyrkklockor ringer varningsljud över hela Storbritannien i kväll

2021 10 30

I kväll kommer kyrkklockor klämta en varningens ljud runt om i Storbritannien.

Anledningen är att man vill varna folket för riskerna med klimatförändringarna och att den historiska händelsen äger rum just ikväll är ingen slump.

Guds skapelse

På söndag börjar FN:s stora klimatmöte COP26 i Glasgow i Skottland och 196 världsledare väntas delta tillsammans 20 000 delegater med syfte att eftersträva minskade utsläpp för att rädda planeten . Brittiska kyrkan anser att man måste göra mer för klimatet.

– Det är dags för kyrkan att tala ut i klimatfrågan. Den har en röst och varför inte använda den. Vi bryr oss om Guds skapelse och är bekymrade, säger klimataktivisten Edward Gildea i Essex till BBC News. Han var den som först kom med idén.

St Pauls Cathedral deltar

Två av de kyrkor som ska delta är St Pauls Katedral, säte för London biskop och en av landets mest välkända landmärken, och domkyrkan Yorks Minster, som är säte för ärkebiskopen i Yorks stift.

– Kyrkklockorna har en historisk funktion i att sända varningar. De brukade vara det bästa sättet som vi hade att kommunicera. De hade högst ljud och kunde nå flera kilometer för att varna för översvämningar eller bränder. Med satsningen ”Ring Ut för Klimatförändringar” får klockringarna möjlighet att uttrycka sig själva. Det ger såväl folk som kyrkan en röst, säger Edward Gildea till BBC.

Varnat genom århundradena

Prästen Graham Usher är biskop av Norwich och leder Engelska Kyrkans insatser för klimatet och ska delta vid COP26 i Glasgow.

– Kyrkklockor har traditionellt sett ringt genom århundradena för att larma lokalbefolkningen. Den senaste Kod Röd-rapporten från panelen mot klimatförändringar IPCC är en larmklocka för oss, säger han till BBC News.

Klockringningen äger rum klockan 18.00 brittisk tid.

Foto: L. Tomtit


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen