”Kvinna i rullstol” attackerade Mona Lisa

2022 05 30

En man utklädd till en äldre kvinna i rullstol gjorde sig skyldig till en något udda förseelse på museet Louvren under söndagen.

Den 36-årige mannen attackerade världens mest kända tavla med en tårta och smetade in glasmontern som omger Leonardo Da Vincis målning.

Mannen uppges planerat att förstöra glaset som skyddar målningen, men lyckades inte.

Enligt gärningsmannen var tårtattacken en klimatprotest mot artister som enligt honom inte fokuserar tillräckligt mycket på ”planeten”, rapporterar The Guardian.

Hoppade ur rullstol

Flera personer som köade för att titta på den berömda målningen filmade incidenten med sina telefoner. Filmklippen har spridits flitigt på sociala medier.

Ett vittne som filmade efterspelet av attacken berättade att mannen tacklades ner av säkerhetsvakter.

– En man utklädd till en gammal dam hoppade ur en rullstol och försökte krossa Mona Lisas skottsäkra glas. Han fortsatte sedan med att smeta tårta på glaset och kasta rosor överallt, innan han blev omhändertagen av säkerhetspersonal, säger han till The Guardian.

Placeras på rättspsyk

Den 36-årige mannen har gripits och placerats på rättspsykiatrisk vård, rapporterar The Guardian.

En utredning om ett försök att vandalisera ett kulturverk har inletts, uppger åklagarmyndigheten i Paris.

Mona Lisa har skyddats av glas sedan 1956. Då kastade en boliviansk man en sten mot tavlan som skadade hennes vänstra armbåge.

Louvren är världens största museum och inhyser hundratusentals verk som lockade cirka 10 miljoner besökare om året före covid-19-pandemin.

Foto: E. Terrade

Text: Redaktionen