Kvinna antastad – Ulf Kristersson grep in

2023 09 06

När en ung kvinna utsattes för ett obehagligt brott ryckte statsministern in.

Händelsen utspelade sig nyligen på Gröna Lund.

På en plats som ska innebära skoj och glädje förvandlades dagen till en mycket otrevlig vistelse för en yngre kvinna när en främmande man närmade sig.

Mannen antastade kvinnan i fråga och ett larm gick ut till polisen om sexuellt ofredande.

Statsministern ryckte in

Mitt i nöjesparken befann sig även statsminister Ulf Kristersson (M), skriver Expressen.

Han hade dessutom sällskap av Norrmalmspolisen och tillsammans begav de sig omedelbart till brottsplatsen där den misstänkta gärningsmannen kunde tas om hand direkt.

Statsministern hamnade mitt i händelsernas centrum när han sedan tog på sig rollen att trösta den utsatta kvinnan.

– Vill bara framföra mitt stora tack till statsministern för att han på Gröna Lund förra veckan tog sig an mitt barnbarn NN då hon blivit antastad av en man i publiken under en konsert, skriver en anhörig till kvinnan i ett mejl till regeringskansliet som tidningen tagit del av.

"Ska visa de här männen"

I mejlet beskrivs också hur Ulf Kristersson stöttade kvinnan efter den hemska händelsen och att “min tacksamhet vet inga gränser”.

Statsministern har svarat att han imponerades av kvinnans mod, och även i efterhand kommenterat händelsen med att han “blev riktigt förbannad”.

– Vi ska visa de här männen att sexuellt våld är helt oacceptabelt och får mycket tydliga konsekvenser, säger statsministern till Expressen.

Tar våldet på allvar

I våras gick regeringen och markerade konkret mot sexuellt våld.

Ett uppdrag gick därefter till Socialstyrelsen att genomföra insatser för att stödja en jämlik och kunskapsbaserad vård för personer som utsatts för sådana typer av brott.

– Socialstyrelsen ska analysera behovet av en nationell stödfunktion samt analysera behovet av och ta fram kunskapsstöd och utbildningsinsatser för hälso- och sjukvården, framhåller Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Vill skärpa straffen

Ulf Kristerssons parti Moderaterna är också tydliga med att man vill skärpa straffen för bland annat sexualbrott.

– Genom att skärpa straffen skyddar vi effektivt människor från att behöva bli utsatta för brott, argumenterar partiet i sitt partiprogram.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen