KUPP I SVT: Tumult i direktsändning

2022 05 04

Det gick vilt till när en man i 50-årsåldern tog sig upp på scenen mitt under SVT:s direktsända TV-program ”Sverige möts”.

Dramatiken ägde rum under TV-programmet som sändes på SVT1 klockan 20.00 till 21.00 på onsdagskvällen.

M och MP på plats

Bland de politiker som var inbjudna till programmet fanns Jessica Rosencrantz (M) och Lorentz Tovatt (MP).

Men plötsligt stördes samtalet av en objuden man som abrupt klev in på scenen.

Aj, aj

Man kunde i TV-bild se hur han tog av sig en tröja och gick rakt in på scengolvet.

– Aj, aj, hörde man snart mannen säga.

SVT-ankaret Magnus Thorén försökte tappert fortsätta sin utfrågning men publikens blickar vändes istället mot den spektakulära mannen.

Limmade fast sig

– Jag är limmad. Jag är limmad, skrek plötsligt mannen vilket tycktes indikera att han hade med sig limutrustning upp på scenen och försökte limma fast sig i golvet.

Publiken gjorde stora ögon och undrade förbryllat vad som var på gång.

Polisen ingrep

Polisen fanns dock i närheten och kunde snabbt hugga tag i mannen.

– Mannen blev omhändertagen och avlägsnad från platsen, säger polisens talesperson Hans-Jörgen Ostler vid Polisregion Väst till Strömstads Tidning.

Direktsändning

Enligt tidningen är det oklart vem som ligger bakom aktionen och vad syftet var.

– I direktsändning finns det alltid en risk för olika typer av störningar av programmet vilket vi är väl förberedda på det, uppger SVT till tidningen.

Utan avbrott

– I det här fallet kunde vår säkerhetsavdelning tillsammans med den lokala polisen hantera situationen så att den viktiga diskussionen kunde fortsätta utan avbrott, uppger SVT till Bohusläningen.

Underligaste varit med om

SVT:s programledare blev minst sagt överraskad över tumultet.

– Man kan hamna i många situationer men det där var något av det underligaste jag har varit med om, säger han till Expressen.

Han berättar även för tidningen att det rör sig om en klimataktivist och andra klimataktivister har utfört lim-aktioner och limmat fast sig själva på bland annat flygplatser.

Klimataktivist

– Jag insåg ganska snabbt att det var en klimataktivist som på något sätt ville visa på nödläget. De använder ju de här metoderna, säger Magnus Thorén som var glad att mannen inte limmade fast sitt hår.

Text: Redaktionen