Kungen sätter stopp för elsparkcyklar

2021 10 25

Sveriges Konung har fått nog av alla elsparkcyklar som flänger runt kring slottet.

Därför har Kung Carl XVI Gustaf nu satt stopp för elsparkcykeltrafiken runt Kungliga Slottet i Stockholm och infört ett förbud.

Kungahuset ger tydligt besked

Förbudet meddelas via en starkt lysande gul skylt som monterats upp vid Lejonbacken utanför slottet. Skylten är mycket tydlig:

⛔ Bild på en elsparkcykel som är överstruken med röd linje

⛔ Texten Elsparkcykel-trafik förbjuden

Kungen visar vägen

– Svensk Dam har varit i kontakt med Trafikkontoret i Stockholm som uppger att det är hovet som svarar för Lejonbacken, både när det gäller plogning, sandning och reglering av eventuell trafik. Kungen visar sig vara en föregångsman – trafikförbud finns inte på någon annan plats i Stockholm säger Malinda Flodman, pressansvarig vid Trafikkontoret till Svensk Dam.

Snigelfart gäller på vissa håll

– Nej, vi har inga områden med förbud mot elsparkcykel. Däremot har vi ett antal lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får köras snabbare än gångfart, och ett antal områden där det är förbjudet att parkera elsparkcyklar.

Av säkerhetsskäl

I hela stadsdelen Gamla Stan gäller både lågfart och parkeringsförbud men Kungen tar nu kampen mot elsparkcyklarna ytterligare ett steg och inför förbud vid Lejonbacken som utgör Kungliga Slottets area mot Riksdagshuset och Norrbro.

– Skyltarna är uppsatta för att elsparkcyklarnas hjulspår skadar grusvägen på Lejonbacken. De skapar rännor som gör att regnvatten tar med sig mer grus. Så det är av säkerhets- och underhållsskäl, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Både Prins Carl Philip och Prins Daniel

Tidningen konstaterar samtidigt att Kungahusets yngre förmågor dock inte säger nej till att ta en tur med elsparkscyklar när lämpligt läge uppstår:

▪Prins Carl Philip sågs swisha förbi med elsparkcykel i Stockholm City i september

▪Prins Daniel åkte elsparkcykel vid sitt besök på Handelshögskolans Business Lab i Stockholm

Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna

[yop_poll id="813"]