Kunder slår larm om populär kafékedja – flera har insjuknat
2025 05 18
Kunder slår larm om en svensk kafékedja efter att flera drabbats av matförgiftning.
Ett stort antal kunder har anmält att de har drabbats av matförgiftning efter att ha ätit på något av kedjans kaféer.
Det handlar om kafékedjan Bröd & Salt.
Kedjan får nu hård kritik av miljö- och hälsoskyddsnämnden och riskerar dryga böter.
”Systematiska” problem
Problemen rapporteras från flera håll i landet.
På Bröd & Salts kaféer i Stockholm har lax, räkor och färdiglagade rätter i flera fall förvarats för varmt, enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden, rapporterar SR.
Nämnden beskriver dessa problem som ”systematiska”, och menar att det föreligger en stor hälsorisk för besökare.
Bröd & Salt riskerar därför vite på upp till 400 000 kronor, enligt radiokanalen.
Företagets PR-ansvariga Anneli Vest säger att man ser allvarligt på bristerna och arbetar för att åtgärda dem.
Samtidigt kommer uppgifter om över 30 anmälningar mot företaget.
”Börjar tokkräkas”
31 personer i Stockholm, Uppsala och Göteborg har anmält Bröd & Salt till miljöförvaltningen under åren 2024 och 2025, rapporterar SvD.
Vissa vittnar om att de har blivit riktigt sjuka av matförgiftning.
– Jag börjar tokkräkas och sen kräks jag i tre timmar. Ja, men sådär så ögonen blir röda, säger Yrsa Wettergren, som menar att hon blev sjuk efter att ha ätit en sallad hos kafékedjan för cirka ett år sedan, till tidningen.
De flesta av anmälningarna handlar om matförgiftning, i många fall efter att ha ätit från salladsbaren.
Annelie Vest på Bröd & Salt skriver i en kommentar till tidningen att företaget känner till anmälningarna och att man vidtar åtgärder, bland annat när det gäller temperaturkontroll.
– Vi är fullt medvetna om att temperaturkontroll är en grundläggande del av livsmedelssäkerheten. Därför har vi förstärkt vårt interna kvalitetsarbete, kommenterar hon, enligt tidningen.
Foto: T Hefitiba
Text: Redaktionen