Kunder har blivit sjuka – 95 Ica-butiker anmälda
2025 10 08
Anmälningar har rasslat in mot Ica efter misstänkta matförgiftningar.
En uppmärksammad Icabutik i Stockholm uppges flytta fram datumen på kött som exempelvis oxfilé och fläskkotletter.
Men det är fler av matjättens butiker som är i blåsväder.
Enligt en ny kartläggning har 95 Icabutiker anmälts minst tre gånger efter larm om magsjuka bara under de senaste fem åren, avslöjar Aftonbladet.
Det handlar om allt från kräkningar till diarré och magkramper.
– Om jag var kvalitetsansvarig i en mataffär som har fått många anmälningar om matförgiftningar, då skulle jag ta det som en signal för att det är dags att utbilda personalen i grundläggande livsmedelshygien. Får man många anmälningar kan det finnas brister, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, till tidningen.
"Det händer"
Att utreda misstänkta matförgiftningar baserat på larm om mataffärer är dock en komplex fråga.
Marie-Louise Danielsson-Tham understryker att det är “omöjligt att veta” om det är en specifik vara som gjort kunden sjuk eller om personen dragit på sig till exempel vinterkräksjuka på stan.
Att kunden inte hanterat varan korrekt hemma i köket kan också vara en anledning till att man blivit sjuk.
Ica delar den bilden.
Matjätten konstaterar att "matförgiftningar händer”.
– Och det är en ganska komplex fråga för det är en ganska lång kedja alltid från primärproduktion till så att konsumenten har ätit upp den här produkten. Vi har en process och rutiner för att hantera om det går så långt så att någon har blivit matförgiftad så har vi rutinerna, säger Niklas Warén som är kvalitetsansvarig på Ica Sverige, till Aftonbladet.
LÄS MER: Willys hemsida kraschade – enormt intresse
Tidigare anställd: lurade kunder
Tidigare i år pekades Ica Maxi i Jönköping, en av Icas största och mest framgångsrika Maxibutiker, ut som en av butikerna som fuskar med maten.
Före detta anställda hade då slagit larm om att illaluktande kräftor sköljs av, pajer packas om och bäst före-datum flyttas fram.
– Vi fick instruktioner om att så länge det inte är mögel på pajerna är de okej. Jag kände att vi lurade kunder, sade en tidigare butiksmedarbetare till SVT i våras.
Ica Maxi-butiken tillbakavisade vid tillfället uppgifterna.
– Vi har säkra rutiner och processer för att hantera avvikelser som uppstår och jag känner mig väldigt trygg med att vi har en bra livsmedelshantering i butiken, säger butikschefen Dennis Andersson till tv-kanalen.
LÄS MER: Coop öppnar ny jättebutik – ”Dubbelt så stor”
Foto: Håkan Dahlström
Text: Redaktionen