KRÖNIKA: Ofattbar grymhet – Men efter mörker kommer ljuset

2022 02 25

Nu rasar krig, fasa och ond bråd död i Ukraina. Och om bara någon dag riskerar en rad enskilda ukrainare att drabbas av ohyggliga brott i form av tortyr och mord.

Det är den grymma slutsatsen av den bedömning som nu görs av USA som med hjälp av världens främsta underrättelsetjänst dessvärre har haft obehagligt rätt den senaste tiden.

Ohygglig fasa kan vänta

– Alla bevis pekar på att Ryssland kommer att omringa och hota Kyiv. Och vi tror att Moskva har utvecklat en plan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter – och potentiellt ännu värre – mot det ukrainska folket, säger USA:s utrikesminister Tony Blinken, till amerikanska medier.

Befarar avrättningar

USA har även informerat FN om att inte bara landets ledande politiker ligger illa till.

Journalister, HBTQ-personer, olika typer av aktivister och religiösa personer bedöms finnas med på dödslistor vars genomförande befaras verkställas efter en militär ockupation – en ockupation som följer efter en total invasion, vilket är vad som nu tycks ske.

Tortyr och lögner

Tortyr, kidnappningar och ”utbrett mänskligt lidande” är vad som väntar Ukraina efter en militär invasion enligt uppgifter som lämnats över till FN:s chef för mänskliga rättigheter.

Putinregimens kallar det för en lögn – precis som de kallade påståenden om att Ryssland skulle gå till anfall mot Ukraina.

Vårt Europa 2022

Det är som en otäck berättelse ur en skräckfilm eller krigsfilm. Eller som en förfärlig och ofattbar episod av tyska nazisternas härjningar under andra världskriget.

Men det är år 2022 – i vårt Europa.

Bara Polen emellan

Sjövägen söder om Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Gotland är det bara Polen som skiljer oss och Ukraina åt. Allt detta sker i ett land som ligger mycket närmare oss än man kanske tänker på.

Overkligt och fabricerat

Det är overkligt, avskyvärt och otroligt hemskt. Och ändå hade omvärlden verkligen försökt att tala den ryska regimen till rätta med både förhandlingar och hot om globala åtgärder.

Men när den grymma diktatorn höll sitt TV-tal och gav helt fabricerade, uppdiktade och sjuka argument till varför man går till krig mot Ukraina så insåg omvärlden att det står väldigt illa till i den ryska diktaturens ledning.

Drabbar oskyldigt folk

Bland det allra värsta är att detta drabbar ett helt oskyldigt folk och land.

Vad har Ukraina gjort för ont? De vill bara ta demokratiska steg mot EU och Nato. Och varför de ville ha skydd av Nato är nu ohyggligt uppenbart för hela världen.

Ondskefull diktator

Att en ondskefull diktator kan göra så här i vårt Europa år 2022 är overkligt och outsägligt tragiskt. Det handlar om sjuka stormaktsdrömmar, om att kuva ett helt land med 44 miljoner invånare, om ond bråd död.

Det är svårt att finna ljuspunkter en sådan här dag. Man tappar nästan tron på mänskligheten i vissa avseenden.

Hoppets fackla brinner

Men hoppet finns där och jag är övertygad om att mörkret kommer att följas av ljus. Tänk på hur Europa såg ut så sent som i slutet av 1980-talet.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Bulgarien och Rumänien – alla låg de bakom diktaturens järnridå. Och det fanns ett tragiskt land som hette Östtyskland.

Och Ukraina fanns inte ens som ett eget land.

Det visar att det alltid finns en fackla som brinner – hoppets fackla.

Största jag varit med om

Att ha levt under den tid då Europa fick en rad nya demokratier och nästan 100 miljoner invånare fick uppleva det otroliga steget in i frihet, fria politiska val och mänskliga rättigheter är det största jag varit med om.

Berlinmurens fall, Polens Solidaritetsrörelse och slutet på Nicolae Ceaușescus brutala regim. Hoppets fackla flammade upp till maximal nivå i Europa. Det har hänt och kommer att hända igen på vår planet.

Man får inte glömma det – att världen tagit enormt stora steg framåt.

Efter mörker kommer ljus

Och en dag faller även Rysslands grymma diktatur.

Diktatorn Putins ofattbara övergrepp och massdödande i Ukraina som pågår just nu innebär förhoppningsvis att diktaturens fall skyndas på.

Efter mörker kommer ljus.

Marcus