KRÖNIKA: Ofattbar grymhet – Men efter mörker kommer ljuset

2022 02 25

Nu rasar krig, fasa och ond bråd död i Ukraina. Och om bara någon dag riskerar en rad enskilda ukrainare att drabbas av ohyggliga brott i form av tortyr och mord.

Det är den grymma slutsatsen av den bedömning som nu görs av USA som med hjälp av världens främsta underrättelsetjänst dessvärre har haft obehagligt rätt den senaste tiden.

Ohygglig fasa kan vänta

– Alla bevis pekar på att Ryssland kommer att omringa och hota Kyiv. Och vi tror att Moskva har utvecklat en plan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter – och potentiellt ännu värre – mot det ukrainska folket, säger USA:s utrikesminister Tony Blinken, till amerikanska medier.

Befarar avrättningar

USA har även informerat FN om att inte bara landets ledande politiker ligger illa till.

Journalister, HBTQ-personer, olika typer av aktivister och religiösa personer bedöms finnas med på dödslistor vars genomförande befaras verkställas efter en militär ockupation – en ockupation som följer efter en total invasion, vilket är vad som nu tycks ske.

Tortyr och lögner

Tortyr, kidnappningar och ”utbrett mänskligt lidande” är vad som väntar Ukraina efter en militär invasion enligt uppgifter som lämnats över till FN:s chef för mänskliga rättigheter.

Putinregimens kallar det för en lögn – precis som de kallade påståenden om att Ryssland skulle gå till anfall mot Ukraina.

Vårt Europa 2022

Det är som en otäck berättelse ur en skräckfilm eller krigsfilm. Eller som en förfärlig och ofattbar episod av tyska nazisternas härjningar under andra världskriget.

Men det är år 2022 – i vårt Europa.

Bara Polen emellan

Sjövägen söder om Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Gotland är det bara Polen som skiljer oss och Ukraina åt. Allt detta sker i ett land som ligger mycket närmare oss än man kanske tänker på.

Overkligt och fabricerat

Det är overkligt, avskyvärt och otroligt hemskt. Och ändå hade omvärlden verkligen försökt att tala den ryska regimen till rätta med både förhandlingar och hot om globala åtgärder.

Men när den grymma diktatorn höll sitt TV-tal och gav helt fabricerade, uppdiktade och sjuka argument till varför man går till krig mot Ukraina så insåg omvärlden att det står väldigt illa till i den ryska diktaturens ledning.

Drabbar oskyldigt folk

Bland det allra värsta är att detta drabbar ett helt oskyldigt folk och land.

Vad har Ukraina gjort för ont? De vill bara ta demokratiska steg mot EU och Nato. Och varför de ville ha skydd av Nato är nu ohyggligt uppenbart för hela världen.

Ondskefull diktator

Att en ondskefull diktator kan göra så här i vårt Europa år 2022 är overkligt och outsägligt tragiskt. Det handlar om sjuka stormaktsdrömmar, om att kuva ett helt land med 44 miljoner invånare, om ond bråd död.

Det är svårt att finna ljuspunkter en sådan här dag. Man tappar nästan tron på mänskligheten i vissa avseenden.

Hoppets fackla brinner

Men hoppet finns där och jag är övertygad om att mörkret kommer att följas av ljus. Tänk på hur Europa såg ut så sent som i slutet av 1980-talet.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Bulgarien och Rumänien – alla låg de bakom diktaturens järnridå. Och det fanns ett tragiskt land som hette Östtyskland.

Och Ukraina fanns inte ens som ett eget land.

Det visar att det alltid finns en fackla som brinner – hoppets fackla.

Största jag varit med om

Att ha levt under den tid då Europa fick en rad nya demokratier och nästan 100 miljoner invånare fick uppleva det otroliga steget in i frihet, fria politiska val och mänskliga rättigheter är det största jag varit med om.

Berlinmurens fall, Polens Solidaritetsrörelse och slutet på Nicolae Ceaușescus brutala regim. Hoppets fackla flammade upp till maximal nivå i Europa. Det har hänt och kommer att hända igen på vår planet.

Man får inte glömma det – att världen tagit enormt stora steg framåt.

Efter mörker kommer ljus

Och en dag faller även Rysslands grymma diktatur.

Diktatorn Putins ofattbara övergrepp och massdödande i Ukraina som pågår just nu innebär förhoppningsvis att diktaturens fall skyndas på.

Efter mörker kommer ljus.

Marcus


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen