Kritiserat straff på väg att införas i Sverige
2025 07 16
Sverige är på väg att genomföra en omfattande straffreform.
Regeringen har föreslagit skärpta straff för flera typer av brott.
Dessutom ska dubbelt så långa straff införas för det som kallas för gängrelaterade brott. På det föreslår även regeringen att helt slopa straffrabatt för vuxna och minska den för ungdomar mellan 15 och 17 år.
Inspirationen är hämtad från Danmark.
– Det här är en av de största reformerna av straffsystemet i modern tid, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) när utredningens förslag lades fram i juni.
Får kritik
Nu möter planerna kritik.
David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet, delar visserligen bedömningen att Danmark varit lyckosamma med att bekämpa gängen.
Det beror dock inte på de nya hårda straffen, menar experten.
– Det finns en risk att man i Sverige härmar Danmark och låtsas som om det är den hårdare straffmodellen som har gjort skillnaden. Det finns ingen evidens som visar det, säger David Sausdal till Helsingborgs Dagblad.
LÄS OCKSÅ: Skatten sänks för många löntagare
Håller inte med
Istället pekar kriminologen på andra faktorer. Till exempel starkare välfärdssamhälle och “bättre insatser mot barn och unga”.
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard köper inte kritiken.
– Rikspolisen bedömde att risken för att dömas till betydligt hårdare straff har stor betydelse för planeringen av brott, och att konsekvenserna av mycket höga straff i vissa fall ingår i överväganden inför en attack på en motpart inom den kriminella miljön, säger han enligt HD.
"Stort skifte"
Den nya straffreformen föreslås träda i kraft i Sverige den 1 januari 2028.
– Utredningens förslag innebär en ny inriktning där straffens längd och innehåll bättre speglar brottens allvar. Detta är ett stort perspektivskifte: från fokus på gärningsmannen, till fokus på brottsoffers upprättelse och samhällets behov av skydd. Jag välkomnar den här viktiga utredningen och ser fram emot att skicka förslagen på remiss, säger Gunnar Strömmer.
LÄS OCKSÅ: Polisen går ut med Facebook-varning – “kontot töms”
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Text: Redaktionen