Kritiserad jättekedja kollapsar på börsen – största raset någonsin

2024 03 08

En av världens största klädkedjor har stått för ett jätteras på börsen.

Företaget grundades redan 1977 i USA och har de senaste åren växt till en gigant på den globala marknaden.

En bit in på 2021 klev företaget in på börsen – men tvingas nu konfrontera sitt största ras någonsin sedan dess.

Det handlar om den världskända underklädeskedjan Victoria’s Secret vars aktier nu störtdyker efter att företaget presenterat en mörk försäljningsprognos för 2024 till skillnad från avslutningen på förra året, rapporterar Fashion United.

– Vi var särskilt nöjda med vår tidiga semesterförsäljning i november och under högsäsong och helger fram till jul, både i våra butiker och via digitala kanaler, säger företagets vd Martin Waters till nättidningen.

Chocksiffror

Den populära underklädeskedjans nettoomsättning för första kvartalet 2024 förväntas minska med närmare två procent.

Nedgången innebär att Victoria Secrets förväntade omsättning för 2024 sjunker till cirka sex miljarder dollar. Företagets rörelsevinst väntas landa på omkring 250–275 miljoner dollar.

Chocksiffror för klädkedjan.

Kursraset på New York-börsen är det största sedan Victoria Secrets börsnoterades 2021.

Kritiken: ”Förlegade ideal”

Victoria Secret etablerade sig på allvar i Sverige mellan 2013 och 2019. Flera butiker slog upp portarna i Stockholm och Göteborg.

Samtidigt växte kritiken mot underklädeskedjan.

– Man tyckte att de stod för förlegade ideal. Att de var dåliga på att inkludera människor från olika etniska bakgrunder och att representera olika former av kroppar. Man var också seg på att hoppa på den nya “bh-revolutionen”, berättar SVT:s modejournalist Justina Hüll i en kommentar till tv-kanalen.

Hüll hänvisar till att Victoria Secret uppmärksammades för sin så kallade ”bombshells-bh” med vadderade kupor i en tid då andra klädkedjor satsade på bekvämare alternativ.

– Man ser att de har levt kvar i en gammal era och spätt på ohälsosamma kroppsideal, säger Hüll till SVT.

Foto: Steve Rhodes 

Text: Redaktionen


JUST NU: Stort fiasko för Swedbank – spararna lär bli besvikna

2025 04 04

Många av Swedbanks fondsparare har inte mycket att glädjas åt.

Storbankens siffror är nämligen ingen munter läsning.

Av nästan 100 fonder hos Swedbank Roburs är det enbart 23 som i år ligger på plus. I den gruppen är det dessutom blott tre stycken som når en avkastning på mer än en procent, rapporterar Placera.

Spararna som räknat med ett välbehövligt sparkapital lär med andra ord bli besvikna på utfallet.

"Valutaeffekter spelar in"

Den som ser sitt sparkapital “gå åt fanders” är inte ensam, konstaterar nättidningen.

Förklaringen till de svaga siffrorna hos Swedbank Roburs måste dock ställas mot de senaste årens starka värdeavkastning, menar storbanken.

– Även valutaeffekter spelar in, i synnerhet för fonder som investerar i USA och i dollar, säger Carina Sesser som är presschef på Swedbank Robur, till ekonomisajten.

Håll kvar strategin

Swedbank uppmanar sparare att sitta lugnt i båten.

Marknaden brukar återhämta sig efter nedgångar, framhåller banken. Det kan dock ta tid.

– För de flesta sparare är det klokt att hålla fast vid sin strategi och undvika att fatta snabba beslut baserade på kortsiktiga svängningar, säger Carina Sesser och uppmanar till ett regelbundet månadssparande.

LÄS MER: Finansinspektionen: börja spara direkt – så mycket ska du ha på kontot

"Blodbad" på börsen

Swedbank Roburs mest framgångsrika fond under 2025 är Microcap, som stigit med 4,45 procent. Men det finns en minimumgräns på 50 000 kronor vid köp.

Hela 19 fonder, motsvarande 22 procent av allihop, präglas av tvåsiffriga ras. Många av dem är amerikanska, exempelvis Technology.

Efter gårdagens tullbesked från USA har det dessutom talats om “blodbad” på börsen.

– Detta är inte långt ifrån ett värsta scenario, långt bortom investerarnas prognoser, säger Carmignac-förvaltaren Kevin Thozet till Reuters.

LÄS MER: Nya siffror från Swedbank – “Dystra signaler”

Uppmanade småspararna

Redan i februari uppmanade Swedbank svenska småsparare efter Donald Trumps turbulenta inledning i Vita huset.

– Det absolut viktigaste är att se till hur fördelningen mellan till exempel aktiefonder och räntefonder ser ut, sade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR.

– Det som till 90-95 procent avgör den framtida avkastningen och risken är fördelningen mellan ditt aktiesparande och räntesparande. Det är det som småspararna i första hand ska ha fokus på, tillade ekonomen.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SVERIGES STÖRSTA KONKURS: Polisen varnar för otäck utveckling

2025 04 04

Batteritillverkaren Northvolts konkurs är den största svenska konkursen i modern tid. 

Konkursen slår hårt mot lokalsamhället och många människor befinner sig i ovisshet.

Nu varnar polisen för att kriminella utnyttjar krisen.

– Konkursen leder såklart till mycket oro och många frågetecken och vi vet att där det finns en ovisshet och pengar att hämta så dras de kriminella dit, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef vid polisregion Nord.

– De vill utnyttja den här krisen och tjäna pengar på den. Jag vill understryka att brottsligheten i Skellefteå inte har ökat med anledning av konkursen, däremot vill vi uppmärksamma på ett antal risker som vi ser tillsammans.

Flera risker

Polisen pekar ut flera synliga risker som har uppstått i samband med konkursen.

En betydande risk är att de arbetstagare som förlorar jobben exploateras av oseriösa arbetsgivare som tar chansen att utnyttja arbetskraften, dumpa lönerna och försämra villkor för arbetstagarna.

Kriminella aktörer kan också försöka utnyttja lönegarantisystemet.

– Lönegarantin är ett skydd för anställda som drabbas när arbetsgivaren går i konkurs. Skatteverket arbetar för att utbetalningen av lönegaranti ska gå snabbt, men det är också viktigt att vi kontrollerar att garantin når rätt personer, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare inom lönegarantin på Skatteverket.

Samverkar med flera myndigheter

Polisen samarbetar med flera myndigheter för att motverka den organiserade brottsligheten. Samverkan består av både operativa insatser och underrättelser.

– Vi har en god samverkan sedan en lång tid tillbaka och det här är en fråga som kräver en bred uppslutning av myndigheterna då vi kan se det ur flera olika perspektiv utifrån våra kompetensområden, säger Frida Kröger Nygren, underrättelsechef vid polisregion Nord.

– Vi är aktiva i vårt arbete för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser som riskerar att följa.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen