Kritik mot statsministerns ordval: Kallar inte Rysslands agerande för en invasion

2022 02 22

”Ett svagt och osäkert framträdande”.

Statsminister Magdalena Andersson (S) möts av kritik från flera håll på grund av att hon inte kallade Rysslands agerande i Ukraina för en invasion under dagens presskonferens. Hon valde istället att kalla det för en ”tydlig aggression och ett brott mot folkrätten”.

Möts av kritik från flera håll

Statsministern formulering under presskonferensen möttes av kritik från flera håll, bland annat från Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

– Helt obegripligt att Magdalena Andersson inte kan säga som det är, det är en invasion, skriver han på Twitter.

Även KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson ifrågasätter att Anderssons inte vill tala om en invasion på sitt Twitterkonto.

– Ett svagt och osäkert framträdande, skriver han.

Väljer samma linje som Andersson

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte heller kalla Rysslands agerande i Ukraina för invasion. Men hon betonar precis som Andersson att det är ett oacceptabelt brott mot folkrätten att ryska trupper har gått över gränsen till Ukraina.

- Det är inte några fredsbevarande styrkor, det är ett lands militär som går in i ett annat land. Det är absolut mot folkrätten. Sen är det olika benämningar i olika länder, säger hon till SVT Nyheter.

Kan bli en full invasion

Ann Linde poängterar att Ryssland har tagit land från ett annat självständigt land och att det inte är omöjligt att situationen kan bli ännu värre.

- Det kan bli en full invasion, bombningar av Kiev, att man går in längre än Donbass. De har fortfarande kvar trupperna i Belarus trots att de enligt Ryssland själva skulle ha dragits tillbaka den 20:e. Nu har man sagt att det inte finns ett slutdatum, säger Ann Linde.

Rysslands ambassadör har kallats till UD

Ann Linde berättar också under kvällen att Rysslands ambassadör har kallats upp till utrikesdepartementet. Detta för att framföra Sveriges starka fördömande av Rysslands erkännande av de icke regeringskontrollerade områdena i Luhansk och Donetsk i Ukraina.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen