Hård kritik mot regeringen: Anklagas för vilseledning

2022 03 08

Socialdemokraterna gav under måndagskvällen besked om att deras nej till  Nato kvarstår. Ett besked som möts av svidande kritik.  

– Regeringens linje i säkerhetspolitiken ligger fast, vi har inte ändrat uppfattning, men det är bra att frågorna diskuteras, sade finansministern Mikael Damberg (S) till Expressen efter partistyrelsens extrainsatta möte. 

Kommer få stöttning

Finansministern framhävde dessutom att Sverige kommer att stöttas av andra länder vid en kris – och nämnde Storbritannien som ett exempel:

– Sverige är militärt alliansfria, däremot har vi väldigt goda samarbeten och det är flera länder som förklarat att de kommer stötta Sverige i händelse av kris, till exempel Storbritannien, sade han.

Ett uttalande som nu stöter på hård kritik från två stora namn inom Moderaterna.

Anklagas för vilseledning

– Noterar ett spinn, kanske från regeringen som har svårt hantera Nato-frågan, att det räcker med säkerhetsgarantier från Storbritannien. Det är inte ens en illusion, bara vilseledning, UK kan utlova hjälpa som till Ukraina, men inte mer, det är därför UK är med i Nato, skriver tidigare M-ledamoten Gunnar Hökmark på Twitter.

Tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) för ett liknande resonemang på Twitter.

En fri fantasi

– Jag noterar åtskilligt tal i debatten om möjliga säkerhetsgarantier också för Sverige. Man bör då ha klart för sig att ministrar kommer och går, men fördrag faktiskt består. Det är bara sådana som gäller i sammanhang som dessa, skriver han.

I ett tidigare inlägg kallar Carl Bildt idén om att Storbritannien skulle förbundit sig till att försvara Sverige med ”sina kärnvapen” för en ”fri fantasi”.

Bakgrund

Bakgrunden till Mikael Dambergs hänvisning till säkerhetslöftet från Storbritannien är ett uttalande från brittiske försvarsministern Ben Wallace på en pressträff i fredags efter en militärövning där försvarsministrarna från Sverige, Danmark och Storbritannien möttes.

På frågan om hur Storbritannien skulle reagera om Sverige utsattes för ett ryskt militärt angrepp svarade han enligt TT:  

– Det är otänkbart att Storbritannien inte skulle stötta Sverige. Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå bakom Sverige och göra allt för att stötta, både militärt och på andra sätt.

Osäkerhet

Det råder således delade meningar kring Ben Wallaces uttalande.

Jonas Olsson, mångårig nyhetsreporter på SVT Nyheter, framhävde i en artikel att Wallaces uttalande kan liknas vid en ”officiell försvarsgaranti från Storbritannien”.  

Ett resonemang som Carl Bildt (M) alltså kallar för en ”fri fantasi”.

Foto: Moderaterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen