Hård kritik mot regeringen: Anklagas för vilseledning

2022 03 08

Socialdemokraterna gav under måndagskvällen besked om att deras nej till  Nato kvarstår. Ett besked som möts av svidande kritik.  

– Regeringens linje i säkerhetspolitiken ligger fast, vi har inte ändrat uppfattning, men det är bra att frågorna diskuteras, sade finansministern Mikael Damberg (S) till Expressen efter partistyrelsens extrainsatta möte. 

Kommer få stöttning

Finansministern framhävde dessutom att Sverige kommer att stöttas av andra länder vid en kris – och nämnde Storbritannien som ett exempel:

– Sverige är militärt alliansfria, däremot har vi väldigt goda samarbeten och det är flera länder som förklarat att de kommer stötta Sverige i händelse av kris, till exempel Storbritannien, sade han.

Ett uttalande som nu stöter på hård kritik från två stora namn inom Moderaterna.

Anklagas för vilseledning

– Noterar ett spinn, kanske från regeringen som har svårt hantera Nato-frågan, att det räcker med säkerhetsgarantier från Storbritannien. Det är inte ens en illusion, bara vilseledning, UK kan utlova hjälpa som till Ukraina, men inte mer, det är därför UK är med i Nato, skriver tidigare M-ledamoten Gunnar Hökmark på Twitter.

Tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) för ett liknande resonemang på Twitter.

En fri fantasi

– Jag noterar åtskilligt tal i debatten om möjliga säkerhetsgarantier också för Sverige. Man bör då ha klart för sig att ministrar kommer och går, men fördrag faktiskt består. Det är bara sådana som gäller i sammanhang som dessa, skriver han.

I ett tidigare inlägg kallar Carl Bildt idén om att Storbritannien skulle förbundit sig till att försvara Sverige med ”sina kärnvapen” för en ”fri fantasi”.

Bakgrund

Bakgrunden till Mikael Dambergs hänvisning till säkerhetslöftet från Storbritannien är ett uttalande från brittiske försvarsministern Ben Wallace på en pressträff i fredags efter en militärövning där försvarsministrarna från Sverige, Danmark och Storbritannien möttes.

På frågan om hur Storbritannien skulle reagera om Sverige utsattes för ett ryskt militärt angrepp svarade han enligt TT:  

– Det är otänkbart att Storbritannien inte skulle stötta Sverige. Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå bakom Sverige och göra allt för att stötta, både militärt och på andra sätt.

Osäkerhet

Det råder således delade meningar kring Ben Wallaces uttalande.

Jonas Olsson, mångårig nyhetsreporter på SVT Nyheter, framhävde i en artikel att Wallaces uttalande kan liknas vid en ”officiell försvarsgaranti från Storbritannien”.  

Ett resonemang som Carl Bildt (M) alltså kallar för en ”fri fantasi”.

Foto: Moderaterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen