Kristersson (M) och Åkesson (SD) drabbade av Putinextremister

2022 12 30

Moderaternas och Sverigedemokraternas partiledare utsätts för en systematisk kampanj av Putinextremister.

Det visar en kartläggning av kommentarer i sociala medier som genomförts från september till december.

Även Busch (KD) och Billström (M)

Det handlar om allt ifrån systematiska lögner till grova personangrepp och kampanjen riktas även mot själva partierna, M och SD.

Kampanjen består till betydande del av lögner och hets kring politiska sakfrågor och inte minst avseende socialpolitik, energipolitik och försvars- och säkerhetspolitik.

Men det handlar även om en mängd personangrepp som riktas mot partiledarna och andra höga företrädare i partierna, bland annat utrikesminister Tobias Billström och KD-ledaren Ebba Busch.

Angrep S och MP

Granskningen visar flera märkliga förhållanden.

En rad av de konton som ligger bakom kampanjen bytte inriktning i mitten av oktober – när det stod klart att M, KD och L bildade regering med stöd av SD.

Tidigare under valåret 2022 ägnade sig nämligen flera av de aktuella kontona åt att smutskasta och angripa Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det handlar om kommentarer i kommentarsfälten på stora sidor på Facebook och Instagram, på ledande svenska medieföretags sidor och på partiernas egna sidor.

Kriget mot Ukraina

S och MP målades ut som farliga och extrema partier som vill förstöra Sverige.

Efter att Regeringen Andersson (S) förlorade valet vände sig samma konton mot Regeringen Kristersson (M) och hans regeringsunderlag KD, L och SD.

Särskilt drabbat är Moderaterna och SD.

Kontona inledde grov smutskastning och angrepp mot M och SD redan innan Tidöavtalet presenterades.

Flera av kontona är även mycket aktiva avseende Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina – och de står på Putinregimens sida.

Hyllar Putin

Kontona hävdade tidigare att prognoser om att Ryssland skulle anfalla Ukraina var påhittade, att Nato var ansvariga och att Ukrainas president Zelensky är en brottsling.

De hyllade Putin som en stark ledare och framhöll att han vet hur samhällets kriminella flyktingar ska hanteras.

Nu sprider kontona kommentarer om att Putin utgör en stabil motvikt till Nato, att vapenleveranserna till Ukraina är orsaken till kriget och att motståndet mot Ryssland är en judisk konspiration.

En hel del av kommentarerna är väldigt Natofientliga.

Exakt samma Putinextrema konton hetsade tidigare mot S och MP och nu hetsar de mot M och SD.

Granskningen genomfördes av MarcusOscarsson.se från 1 september till 15 december.

ANALYS

Det råder ingen tvekan om att kontonas syfte är att sprida osäkerhet och hat i Sverige.

Att döma av kontonas snabba omsvängning från S-hat till M-SD-hat – redan innan den nya regeringen kommit igång med sin politik – så är syftet att skapa allmänt politikerförakt bland svenska folket och att underminera demokratin.

Att samma konton även sprider kommentarer som hyllar Putin och den ryska regimen visar att det är extrema krafter i rörelse – Putinextremister.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet resp. SD

Text: Redaktionen