Kristersson (M) och Åkesson (SD) drabbade av Putinextremister

2022 12 30

Moderaternas och Sverigedemokraternas partiledare utsätts för en systematisk kampanj av Putinextremister.

Det visar en kartläggning av kommentarer i sociala medier som genomförts från september till december.

Även Busch (KD) och Billström (M)

Det handlar om allt ifrån systematiska lögner till grova personangrepp och kampanjen riktas även mot själva partierna, M och SD.

Kampanjen består till betydande del av lögner och hets kring politiska sakfrågor och inte minst avseende socialpolitik, energipolitik och försvars- och säkerhetspolitik.

Men det handlar även om en mängd personangrepp som riktas mot partiledarna och andra höga företrädare i partierna, bland annat utrikesminister Tobias Billström och KD-ledaren Ebba Busch.

Angrep S och MP

Granskningen visar flera märkliga förhållanden.

En rad av de konton som ligger bakom kampanjen bytte inriktning i mitten av oktober – när det stod klart att M, KD och L bildade regering med stöd av SD.

Tidigare under valåret 2022 ägnade sig nämligen flera av de aktuella kontona åt att smutskasta och angripa Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det handlar om kommentarer i kommentarsfälten på stora sidor på Facebook och Instagram, på ledande svenska medieföretags sidor och på partiernas egna sidor.

Kriget mot Ukraina

S och MP målades ut som farliga och extrema partier som vill förstöra Sverige.

Efter att Regeringen Andersson (S) förlorade valet vände sig samma konton mot Regeringen Kristersson (M) och hans regeringsunderlag KD, L och SD.

Särskilt drabbat är Moderaterna och SD.

Kontona inledde grov smutskastning och angrepp mot M och SD redan innan Tidöavtalet presenterades.

Flera av kontona är även mycket aktiva avseende Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina – och de står på Putinregimens sida.

Hyllar Putin

Kontona hävdade tidigare att prognoser om att Ryssland skulle anfalla Ukraina var påhittade, att Nato var ansvariga och att Ukrainas president Zelensky är en brottsling.

De hyllade Putin som en stark ledare och framhöll att han vet hur samhällets kriminella flyktingar ska hanteras.

Nu sprider kontona kommentarer om att Putin utgör en stabil motvikt till Nato, att vapenleveranserna till Ukraina är orsaken till kriget och att motståndet mot Ryssland är en judisk konspiration.

En hel del av kommentarerna är väldigt Natofientliga.

Exakt samma Putinextrema konton hetsade tidigare mot S och MP och nu hetsar de mot M och SD.

Granskningen genomfördes av MarcusOscarsson.se från 1 september till 15 december.

ANALYS

Det råder ingen tvekan om att kontonas syfte är att sprida osäkerhet och hat i Sverige.

Att döma av kontonas snabba omsvängning från S-hat till M-SD-hat – redan innan den nya regeringen kommit igång med sin politik – så är syftet att skapa allmänt politikerförakt bland svenska folket och att underminera demokratin.

Att samma konton även sprider kommentarer som hyllar Putin och den ryska regimen visar att det är extrema krafter i rörelse – Putinextremister.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet resp. SD

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen