Kristersson: ”Jag ser mycket allvarligt på detta”

2023 04 26

Fem diplomater utvisas efter den senaste veckans avslöjande om ryska spioner i Sverige.

13 ryska underrättelseofficerare misstänks vara aktiva i Sverige i dag enligt ett avslöjande från Uppdrag Granskning.

– Jag ser mycket allvarligt på detta. Det markerar att Ryssland har fientliga intentioner mot fler länder än Ukraina, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

"Måste göra så ibland"

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande beslutade regeringen att skicka hem fem ryska diplomater.

– Sådant måste man ibland göra när vi upptäcker att Ryssland inte agerar på ett sätt som är förenligt med den diplomatiska status de har i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Skickar ut för få

Regeringen har blivit ifrågasatta om varför fler diplomater inte blivit utvisade. För ett år sedan sa Moderaterna att de ville slänga ut alla ryska spioner men innan tisdagens beslut så har regeringen inte utvisat någon.

– Jag upplever att vi arbetat metodiskt med den informationen vi har. Vi hade inte samma tillgång till all information när vi var oppositionsparti, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till tevekanalen.

Avslöjandet är förenligt med Säkerhetspolisens uppskattning om att var tredje rysk diplomat jobbar för underrättelsetjänsten.

Kommer fler spioner

Avslöjandet och utvisningarna kommer begränsa spionverksamheten i Sverige på kort sikt, framhåller Tony Ingesson till Sveriges Radio.

Han är expert på underrättelseverksamhet vid Lunds universitet och  tror att Rysslands spionverksamhet i Sverige kommer vara återupprättad inom en snar framtid.

Redan kända

I SVT:s granskning kartlades 38 spioner runt om i Norden. Enligt Tony Ingesson kände troligtvis Säkerhetspolisen redan till listan.

– Men för allmänheten kan det vara en bra påminnelse om att detta försiggår och att det intensifierats senaste året, säger han.

Stora oron

Tony Ingesson berättar att en större oro är den svenska personal som jobbar med känslig information som rysk underrättelsetjänst försöker nå.

– Om det dyker upp nya personer som visar stort intresse för en och kanske vill hjälpa en med saker eller umgås mycket så bör man vara försiktig och tänka på vad de har för motiv egentligen.

Foto: Armin Dröge, Regeringskansliet

Text: Redaktionen