Kreml hävdar: Natojätte planerar attacker i Ryssland

2024 03 04

I helgen uppdagades en rysk publicering av vad som påstås vara en hemlig ljudinspelning från den tyska militären.

Försvarsdepartementet i Tyskland bekräftade i lördags att ljudupptagningen är äkta och att Ryssland bedrivit spioneri mot det tyska försvaret.

Idag, måndag, kommenterar nu Kreml inspelningen.

Och enligt Putinregimen utgör de inspelade diskussionerna bevis för att Natolandet planerar att inleda attacker mot ryskt territorium.

– Själva inspelningen säger att inom Bundeswehr (Tysklands försvarsmakt, red. anm.) diskuteras planer på att inleda attacker mot ryskt territorium materiellt och konkret, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt Reuters.

– Detta kräver ingen juridisk tolkning. Allt här är mer än uppenbart.

"Har han kontroll?"

Den ryska regimen ifrågasätter också om Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har någon kontroll över situationen.

– Här måste vi ta reda på om Bundeswehr gör detta på eget initiativ. Då är frågan: hur kontrollerar Scholz situationen? Eller är det en del av den tyska regeringens politik? säger Dmitrij Peskov och tillägger att båda scenarierna är “mycket dåliga”.

– Båda betonar återigen den direkta inblandningen av länderna i det kollektiva väst i konflikten i Ukraina.

Tyskland: "Informationskrig"

Ljudinspelningen uppges bestå av ett samtal från ett möte mellan högt uppsatta tyska militärtjänstemän som diskuterade vapen för Ukraina samt en potentiell attack från Kyiv mot en bro på ryskockuperade Krym.

Tyskland har under helgen kommenterat avlyssningen.

– Händelsen är mycket mer än bara avlyssning och publicering av en konversation. Den är en del av ett informationskrig som Putin för, säger den tyska försvarsministern Boris Pistorius enligt Reuters.

– Det är en desinformationsattack av hybridkaraktär. Den försöker splittra. Det handlar om att undergräva vår enhet.

Varnar för kärnvapenkrig

Det ryska utspelet är det andra utfallet inom loppet av en vecka där Moskva påstår att man ser bevis på västerländska avsikter att attackera Ryssland direkt.

Förra veckan uttryckte flera Putinallierade att franska trupper skulle möta döden och besegras som Napoleons soldater som invaderade Ryssland 1812, efter att president Emmanuel Macron öppnat för att skicka soldater till Ukraina.

I torsdags varnade Putin för kärnvapenkrig om väst skickar trupper till Ukraina för att kriga mot Ryssland.

LÄS MER: Sensationellt besked från Finland: "Bomba Ryssland"

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen