Kräver nya regler på krogen: Historiskt krav kan försvinna
2024 08 16
Sedan 1950-talet har Sveriges krogar varit tvungna att servera mat för att få sälja alkohol.
– För att en inrättning ska få servera alkohol krävs det ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat, fastslås det i alkohollagen i dag.
Det vill organisationen Företagarna ändra på.
Organisationen, som företräder omkring 60 000 företagare, vill slopa kravet helt och hållet.
– Man måste ta bort matkravet, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling, till SR Ekot.
Östman pekar på att kommuner i dag ställer olika krav på hur mycket mat som restauranger måste servera för att få sälja alkohol.
Med anledning av kommunernas olika tolkningar av lagen har en statlig utredning föreslagit ny lagstiftning som ska göra kommunernas bedömningar mer enhetliga.
Erik Östman dömer ut förslaget.
– Att 290 kommuner, som tillåtits springa i väg åt helt olika håll i tolkningen av den är paragrafen, helt plötsligt ska börja göra samma bedömning, det kommer inte hända, säger han till radion.
Ny lagstiftning på gång
Syftet med krav på mat för serveringstillstånd är att minska berusningsgraden hos gästerna.
– Det tar längre tid för alkoholen att komma ut i blodet om mat konsumeras i samband med att alkohol intas, skriver Folkhälsomyndigheten om kravet.
Erik Östman håller inte med om att matkravet leder till minskad fylla.
– Jag ser inte hur matkravet överhuvudtaget gör att folk skulle vara mindre berusade här än under en utekväll i till exempel Frankrike eller Tyskland.
Fakta: Krav på mat för alkoholförsäljning
Alkohollagen ställer följande krav på mat vid stadigvarande serveringsstillstånd till allmänheten. Ett serveringsställe ska
- tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat
- erbjuda ett varierat utbud av maträtter.
Efter klockan 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: R. Mathews
Text: Redaktionen