Kräver att statsministern pressar på i EU för att stoppa rysk gas och olja

2022 03 26

Sveriges statsminister bör pressa på i EU för att införa ett stopp för import av rysk olja och gas.

Det anser Miljöpartiet som kräver att Sverige säger ja till Ukrainas president Zelensky som fortsätter att vädja till Europeiska Unionen om att snarast upphöra med att köpa rysk energi.

Omedelbart stopp

– Vi tycker att man omedelbart ska stoppa importen av rysk fossil energi. Och det är ju det som även Zelensky sa, säger Miljöpartiets ledare Per Bolund till TV4.

Han framför två krav.

Dels att Sverige stoppar alla inköp av rysk olja och gas, dels att Sverige pressar på så EU svänger om och säger ja till ett importstopp.

Bara MP och V röstade ja

När det tidigare i veckan röstades i riksdagens näringsutskott var det bara MP och V som röstade ja till förslaget att stoppa all import av rysk gas och olja. Det blev nej från S, M, KD, SD, Liberalerna och Centern.

Finansierar Putins krigsmaskin

Ukrainas president Volodymyr Zelensky betonar att EU:s köp av rysk energi ger Putindiktaturen pengar som används till kriget mot Ukraina och Miljöpartiet anser att Sverige nu bör göra mer för att hjälpa Ukraina.

- Varje tunna rysk olja är ju det som finansierar Putins krigsmaskin och övergreppen på det ukrainska folket, säger MP-ledare Per Bolund.

Blodspengar

Han poängterar att det handlar om blodspengar som går till den ryska diktaturens krigsföring och vill att statsminister Magdalena Andersson driver frågan om att stödja Ukraina ytterligare genom att säga ja till Zelenskys vädjan.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna framför att de vill att beslutet ska tas på EU-nivå och partiet vill inte att Sverige går före.

Befarar tysk nedgång

Tyskland, Ungern och Italien är mycket beroende av rysk gas liksom Nederländerna. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz befarar att ett importstopp av rysk gas leder till en ekonomisk tillbakagång för Tyskland.

Kritiserar Orban

Särskilt Ungern har motsatt sig ytterligare restriktioner mot Ryssland enligt Zelensky som riktat skarp kritik mot Ungerns kontroversiella ledare Viktor Orban.

Foto: Miljöpartiet FB

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen