Kräver att statsministern pressar på i EU för att stoppa rysk gas och olja

2022 03 26

Sveriges statsminister bör pressa på i EU för att införa ett stopp för import av rysk olja och gas.

Det anser Miljöpartiet som kräver att Sverige säger ja till Ukrainas president Zelensky som fortsätter att vädja till Europeiska Unionen om att snarast upphöra med att köpa rysk energi.

Omedelbart stopp

– Vi tycker att man omedelbart ska stoppa importen av rysk fossil energi. Och det är ju det som även Zelensky sa, säger Miljöpartiets ledare Per Bolund till TV4.

Han framför två krav.

Dels att Sverige stoppar alla inköp av rysk olja och gas, dels att Sverige pressar på så EU svänger om och säger ja till ett importstopp.

Bara MP och V röstade ja

När det tidigare i veckan röstades i riksdagens näringsutskott var det bara MP och V som röstade ja till förslaget att stoppa all import av rysk gas och olja. Det blev nej från S, M, KD, SD, Liberalerna och Centern.

Finansierar Putins krigsmaskin

Ukrainas president Volodymyr Zelensky betonar att EU:s köp av rysk energi ger Putindiktaturen pengar som används till kriget mot Ukraina och Miljöpartiet anser att Sverige nu bör göra mer för att hjälpa Ukraina.

- Varje tunna rysk olja är ju det som finansierar Putins krigsmaskin och övergreppen på det ukrainska folket, säger MP-ledare Per Bolund.

Blodspengar

Han poängterar att det handlar om blodspengar som går till den ryska diktaturens krigsföring och vill att statsminister Magdalena Andersson driver frågan om att stödja Ukraina ytterligare genom att säga ja till Zelenskys vädjan.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna framför att de vill att beslutet ska tas på EU-nivå och partiet vill inte att Sverige går före.

Befarar tysk nedgång

Tyskland, Ungern och Italien är mycket beroende av rysk gas liksom Nederländerna. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz befarar att ett importstopp av rysk gas leder till en ekonomisk tillbakagång för Tyskland.

Kritiserar Orban

Särskilt Ungern har motsatt sig ytterligare restriktioner mot Ryssland enligt Zelensky som riktat skarp kritik mot Ungerns kontroversiella ledare Viktor Orban.

Foto: Miljöpartiet FB

Text: Redaktionen