Kraftiga anklagelser mot läkemedelsjättar

2023 03 11

En ideell organisation riktar hård kritik mot läkemedelsjättar efter pandemin.

Representanter för den ideella organisationen The People´s Vaccine är mycket kritiska till läkemedelsföretagen efter covidpandemin.

Ett brev som skrivits under av bland andra nobelpristagaren Joseph Stiglitz och FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon har skickats till regeringar runt om i världen.

Där menas det att läkemedelsföretagen distribuerat vaccin och medicin till “de rikaste länderna med de djupaste fickorna”, istället för att agera utifrån behov, rapporterar The Guardian.

“Nationalism och vinsttagande”

Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark menar att offentligt finansierad vetenskap bidrog till framgång gällande vaccinen.

Däremot understryker hon att vaccinen inte behandlades som gemensamma globala varor.

– Snarare resulterade nationalism och profiterande kring vacciner i ett katastrofalt moraliskt och folkhälsomässigt misslyckande som nekade rättvis tillgång för alla, framhåller Clark.

Kunde ha förhindrats

Enligt en studie från den medicinska tidskriften The Lancet ledde ojämlikheten till nästan en och en halv miljon covid-dödsfall som kunde ha förhindrats bara under det första året då vaccinet blev tillgängligt.

Organisationen The People´s Vaccine uppmanar nu omvärlden att skapa förutsättningar så att en liknande situation inte skulle få samma konsekvenser.

– Att dessa liv inte räddades är ett ärr på världens samvete, menas det i brevet.

“Nekades tillgång”

Tidigare och nuvarande ledare för 40 olika länder har skrivit under brevet, däribland Östtimors president Jose Manuel Ramos-Horta.

– I Covid-19-pandemin pressades vi i låg- och medelinkomstländer längst bak i linjen för vacciner och nekades tillgång till fördelarna med ny teknik, förklarar Ramos-Horta.

Flera företag

Flera stora läkemedelsföretag, bland andra Pfizer, Moderna och AstraZeneca har producerat vaccin mot covid-19.

Sedan april 2022 betraktas inte covid-19 längre som en samhällsfarlig sjukdom.

En del rekommendationer angående vaccinet gäller fortfarande vissa grupper.

Foto: D. Schludi

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen