Kraftiga anklagelser mot läkemedelsjättar

2023 03 11

En ideell organisation riktar hård kritik mot läkemedelsjättar efter pandemin.

Representanter för den ideella organisationen The People´s Vaccine är mycket kritiska till läkemedelsföretagen efter covidpandemin.

Ett brev som skrivits under av bland andra nobelpristagaren Joseph Stiglitz och FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon har skickats till regeringar runt om i världen.

Där menas det att läkemedelsföretagen distribuerat vaccin och medicin till “de rikaste länderna med de djupaste fickorna”, istället för att agera utifrån behov, rapporterar The Guardian.

“Nationalism och vinsttagande”

Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark menar att offentligt finansierad vetenskap bidrog till framgång gällande vaccinen.

Däremot understryker hon att vaccinen inte behandlades som gemensamma globala varor.

– Snarare resulterade nationalism och profiterande kring vacciner i ett katastrofalt moraliskt och folkhälsomässigt misslyckande som nekade rättvis tillgång för alla, framhåller Clark.

Kunde ha förhindrats

Enligt en studie från den medicinska tidskriften The Lancet ledde ojämlikheten till nästan en och en halv miljon covid-dödsfall som kunde ha förhindrats bara under det första året då vaccinet blev tillgängligt.

Organisationen The People´s Vaccine uppmanar nu omvärlden att skapa förutsättningar så att en liknande situation inte skulle få samma konsekvenser.

– Att dessa liv inte räddades är ett ärr på världens samvete, menas det i brevet.

“Nekades tillgång”

Tidigare och nuvarande ledare för 40 olika länder har skrivit under brevet, däribland Östtimors president Jose Manuel Ramos-Horta.

– I Covid-19-pandemin pressades vi i låg- och medelinkomstländer längst bak i linjen för vacciner och nekades tillgång till fördelarna med ny teknik, förklarar Ramos-Horta.

Flera företag

Flera stora läkemedelsföretag, bland andra Pfizer, Moderna och AstraZeneca har producerat vaccin mot covid-19.

Sedan april 2022 betraktas inte covid-19 längre som en samhällsfarlig sjukdom.

En del rekommendationer angående vaccinet gäller fortfarande vissa grupper.

Foto: D. Schludi

Text: Redaktionen