Kraftig ökning av åkomma: 46 000 svenskar drabbades
2025 03 19
I december 2024 var 46 624 personer i Sverige inne på en minst två veckor lång sjukskrivning med anledning av samma åkomma.
Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.
Åkomman som ökar kraftigt är stressrelaterade symptom.
I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier – över 46 000 svenskar var sjukskrivna på grund av stress.
En kraftig ökning.
I början av 2010-talet var motsvarande siffra 6 660 personer.
På 15 år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med cirka 667 procent.
– Siffrorna fortsätter att peka åt fel håll. Chefer och arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, annars riskerar den här stressboomen att hålla i sig, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på försäkringsbolaget If.
Vågar inte prata med chefen
Under onsdagen har If publicerat sin årliga hälsorapport som berör hela Norden. Försäkringsbolaget undersöker bland annat människors upplevelse av sin hälsa och arbetsgivarens roll.
Resultaten är oroväckande.
– Vi ser i våra undersökningar bland allmänheten att många drar sig för att vända sig till sin chef när man mår dåligt. Det är en allvarlig signal som arbetsgivare och samhället måste fånga upp och jobba aktivt med, för att den här trenden ska vända. Ledarskapet har en viktig roll här, säger Kristina Ström Olsson.
Stora skillnader
Rapporten visar också att det finns stora regionala skillnader i Sverige när det kommer till stressrelaterade sjukskrivningar.
Jämtland sticker ut i statistiken med högst andel stressrelaterade sjukskrivningar.
Nästan dubbelt så många sjukskrivningar i Jämtland kopplas till stress jämfört med på Gotland, som har lägst andel stressrelaterade sjukskrivningar.
– De stora skillnaderna i sjukskrivningar mellan olika delar av landet kan utöver hälsoläget i sig, bero på saker som befolkningens sammansättning eller hur arbetsmarknad och näringsliv i en region ser ut. Till viss del kan även olika arbetsförmågebedömningar i sjukskrivningsprocessen spela in, säger Kristina Ström Olsson.
Text: Redaktionen
Foto: Pixabay