Kraftig kritik mot Zalando – anklagas för ”vansinnigt” beslut

2023 11 23

Företaget Zalando har hamnat i blåsväder.

Klädjätten anklagas för att ”glorifiera” gangsterkulturen.

Detta eftersom Zalando säljer kläder som liknar skottsäkra västar på sin hemsida.

Helena Gissén, politisk kommentator på Sveriges Radio, uppmärksammade fenomenet under gårdagen.

Hon reagerade kraftfullt i ett inlägg på sociala medie-plattformen X.

– Zalando säljer fejkad skottsäker väst ur kollektionen ”Glorious gangsta”. Finns även i XS. Det står dock inget om att man nog dör om man blir skjuten i den. Borde inte det framgå, Zalando?

”En del av vansinnig gangsterromantik”

Nu riktar även kriminologen Maria Dufva skarp kritik mot klädjätten.

– Att vilja klä sig som sin förebild är ju inget nytt och vuxna har väl alltid haft åsikter om ungas förebilder, men med den skillnaden att nu ser vi hur allt yngre dras in i våldsbrottslighet och systematiskt används av äldre högre upp i hierarkierna. Ingen kan ducka från detta faktum, framhåller hon till Expressen.

Maria Dufva anser att Zalando borde ta bort produkterna från marknaden med omedelbar verkan.

– I dag behöver vi alla ta vårt ansvar för att komma till rätta med situationen vi befinner oss i. Att klädföretag ska bli en del av den här vansinniga gangsterromantiken är inte att stå emot våldsutvecklingen.

Acne plockade bort ring

Det svenska klädmärket Acne har tidigare tvingats plocka bort en ring ur sitt sortiment, eftersom produkten liknande den ring som den ökände gängledaren Rawa Majid (Kurdiska Räven) har på fingret.

Majid har pekats ut som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot. Nätverket kopplas till mängder av dödskjutningar och sprängningar i Sverige.

Foxtrot-medlemmar ses ofta bära den silverfärgade ringen med ett rävmotiv. 

Ringen som såldes på Acne liknande Foxtrot-ringen.

I augusti meddelade företaget att produkten plockas bort från sortimentet.

– Alla likheter mellan designen och namnet på vår ring och Foxtrot-nätverkets ring är ett sammanträffade eftersom vår ring designades för ett tag sedan, kommenterade Acne i ett mejl till SR Ekot.

Foto: M. Baumeister

Text: Redaktionen


Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv

2024 06 28

Vanliga livsmedel kan nu få nya varningsetiketter.

Sedan tidigare har svenska forskare varnat för så kallade ultraprocessade livsmedel.

Där ingår bland annat falukorv, sojaburgare, chips och fryst pizza.

Studier visar att ultraprocessad mat kan vara beroendeframkallande, och dessutom dåligt för hälsan på olika sätt.

– Du kan inte stå emot maten, en riktig, riktig ”craveing”. Med det sagt är alla forskare rörande överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, har näringsfysiologen Kristina Andersson sagt till TV4.

Vill se varningar

Ultraprocessad mat bedöms ersätta mer hälsosamma kostvanor över hela världen och inom forskarsamfundet vill man se att det görs mer för att informera om saken.

Carlos Monteiro, professor i näringslära och folkhälsa, vill se att man sätter nya varningsetiketter på sådana livsmedel, ungefär som man gör med tobaksprodukter.

– Det ersätter hälsosammare, mindre bearbetade livsmedel över hela världen och orsakar också en försämring av kostens kvalitet på grund av sina många skadliga egenskaper. Tillsammans driver dessa livsmedel på pandemin av fetma och andra kostrelaterade kroniska sjukdomar, såsom diabetes, säger han till The Guardian.

Begränsa marknadsföringen

Samtidigt vill Monteiro begränsa marknadsföringen för sådana livsmedel.

– Det behövs folkhälsokampanjer som de mot tobak för att minska farorna med det. Sådana kampanjer skulle inkludera hälsoriskerna med konsumtionen. Reklam för ultraprocessad mat bör också förbjudas eller kraftigt begränsas, och varningar på förpackningarnas framsida bör införas liknande dem som används för cigarettpaket.

Mycket bearbetat

Ultraprocessad mat är mer bearbetad än annan mat och kan komma i olika former.

Bland annat kan det rör sig om falukorv och sojaburgare.

– Ultraprocessade livsmedel inkluderar också produkter med tillsatt fett och socker, framhåller Livsmedelsverket.

– Exempelvis chips, glass, godis, choklad, sötade frukostflingor. Processat kött som korv och chark räknas också som ultraprocessad.

Dåligt för hälsan

Kopplingar har länge gjorts mellan ultraprocessad mat och olika sjukdomar.

– Enligt Nova är ultraprocessad mat livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är negativt, fortsätter myndigheten.

– Bearbetad mat får innehålla ingredienser som behövs vid tillverkningen för att maten ska få särskilda egenskaper. Ett exempel på sådana ingredienser är tillsatser.

Foto: M. Mlynek resp Nik

Text: Redaktionen


Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen