Kraftig kritik mot statsministern: ”Rakt av osmakligt”

2023 09 08

I onsdags meddelade regeringen att skatten på snus sänks med 20 procent.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade beskedet på sina sociala medie-sidor.

– Nu sänker vi skatten på snus med 20%, vilket motsvarar en prissänkning med 3 kronor per dosa. Själv snusar jag inte längre, så jag talar inte i egen sak. Men allt vi kan göra för att minska och undvika rökning är bra.

– Och regeringen har ännu inte röstat om bästa snuset, men hade vi gjort det skulle jag sagt: Göteborgs Rapé, framhöll Kristersson.

”Rent av osmakligt”

Statsministerns inlägg har väckt starka reaktioner. Inte minst har ilska riktats mot hans val av favoritsnus.

Swedish Match, som tillverkar Göteborgs Rapé, är svartlistat av Ukraina. Företagets ägare Philip Morris har fortfarande kvar sin verksamhet i Ryssland.

Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och tidigare socialminister, är en av flera som noterat Kristerssons val av favoritsnus.

I en kommentar under hans inlägg skriver hon:

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att du gör reklam för snus. Att du som är Sveriges statsminister dessutom lyfter ett snus som är svartlistat av Ukraina är faktiskt rakt av osmakligt.

I en intervju med Aftonbladet utvecklar Hallengren sitt resonemang och lyfter fram ny kritik mot Kristerssons ”snusinlägg”.

– Man kunde nästan tro att det var en fejkad bild när man läser texten. Det är orimligt att man som statsminister blundar för riskerna och låter sig vara ett redskap för snuslobbyn, säger hon och tillägger:

– Han lyfter dessutom i det här fallet ett företag som är svartlistat på grund av sina relationer med Ryssland. Det är inte det lämpligaste det heller.

Statsministern svarar

Ulf Kristersson har svarat på kritiken.

För Expressen uppger han att han svarade Göteborgs Rapé eftersom det är den snussort som han använde när han snusade för 30 år sedan.

– Jag uppmuntrar ingen att snusa. Jag tror att det finns tillräckligt många svenskar som har olika favorituppfattningar eller hatuppfattningar om olika snussorter, så jag kunde lika gärna avslöja vad jag själv brukade använda, säger Kristersson. 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen