Kraftig kritik mot artikel om Ebba Busch (KD) – Pekas ut som personhat

2022 07 02

– Det får räcka med personfixerat hat nu.

Det anser KD-profilen Johan Ingerö som reagerar kraftigt mot en artikel i Svenska Dagbladet i dag.

Personfixerat hat

Artikeln som har rubriken ”Ebba Buschs Instagram ger ett oroande intryck” är under all kritik anser Johan Ingerö.

– Alltså, vilket bedrövligt skräp! Det får räcka med personfixerat hat nu, framhåller Johan Ingerö som är politisk sakkunnig och policyansvarig hos KD.

Artikeln är publicerad på SvD:s kultursida och handlar om Ebba Busch och hennes Instagramkonto.

Pekas ut som sexist-fantasier

Bland annat tar artikeln upp Ebba Busch utseende på hennes Instagrambilder.

– Ebba Busch ser nästan alltid stajlad ut i sitt Instagram-flöde. Fotona ser ut att vara tillverkade i studio med sminkörer, frisörer och professionella fotografer, framhåller SvD-artikeln.

Johan Ingerö (KD) reagerar starkt.

– Eh. Nästan alla bilder har tagits med någons mobilkamera. Studiofoton finns på alla partiledare. Men ingen sådan har åkt till en studio för att ta bilder till Insta, betonar han.

Ingerö påtalar att tidningen inte har kontaktat Ebba Busch eller partiet för att ta reda på hur det ligger till.

– SvD publicerar alltså vad som bara kan beskrivas som en gubbsjuk sexists fria fantasier, anser Johan Ingerö.

Sekulära kristna

SvD får även kritik för sina skrivningar om Kristdemokraterna och religiösa jämförelser.

– Hennes parti, Kristdemokraterna, en gång förankrat i pingströrelsen, riktar sig numera till ”sekulära kristna”, framhåller SvD-artikeln.

– Gör vi? Säger vem? Jag, som vill tro att jag har hyfsad insyn, säger att vi riktar oss till de som delar våra värderingar. Sen får de be till Marshmallow Man om de vill, understryker Johan Ingerö.

Klappar hennes rygg

SvD tar även upp Ebba Bushs relation med Ulf Kristersson kopplat till hennes Instagramkonto.

– Och med moderatledaren Ulf Kristersson, där det inte sällan förekommer en betonad kroppskontakt: som på filmklippet från riksdagen när han drar ut hennes stol och sedan klappar henne broderligt på ryggen.

– Detta ska visa att de trivs med varandra och står varandra politiskt nära, analyserar SvD.

Bara Ebba-hat

Johan Ingerö reagerar starkt på texten.

– En helt vanlig gest vänner emellan blir en ”initierad poäng” från någon gubbe som varken är initierad eller har en poäng. Och som är för lat för att ställa frågor inför sin egen artikel.

– Artikeln är formligen dränkt i sliskiga antydningar om tro, ”influencers” och annat skräp.

–Här finns noll journalistisk ambition. Inte en sakfråga. Bara Ebba-hat, framhåller Johan Ingerö (KD).

Del 1 i ny kulturserie

SvD-artikeln har flera kritiska formuleringar om KD-ledaren.

– Busch tycks inte kunna acceptera att en politiker inte är och inte ska vara detsamma som en influerare: det är till syvende och sist två separata roller eller yrken.

Johan Ingerö understryker att han egentligen inte vill framhäva SvD-artikeln genom att länka till den.

– Men jag känner mig nödd att ändå göra det, som pedagogiskt exempel på hur inga gränser gäller när det handlar om just Ebba, poängterar han på sin Facebooksida.

Artikelserie

Svenska Dagbladet skriver att  KD-texten är den första artikeln i SvD Kulturs nya artikelserie om hur partiledarna lanserar sig på Instagram.

SvD Kultur uppger att man har närstuderat partiledarnas konton.

Foto: Ebba Busch Instagram

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen