Kraftig anstormning av ryska trupper väntas i ny anfallsvåg mot Ukraina

2022 03 01

Vita Huset oroas över en stor andra våg av ryska trupper som sannolikt kommer att anfalla Ukraina.

Det finns även en oro att vågen kommer kunna övervinna Ukrainas trupper och att Ryssland sannolikt kommer att belägra Kiev, rapporterar CNN.

64 kilometer lång konvoj

Satellitbilder visar en rysk militärkonvoj norr om den ukrainska huvudstaden Kiev som sträcker sig cirka 64 km, betydligt längre än de 27 km som rapporterades tidigare under dagen, skriver Reuters.

Även ytterligare utplaceringar av markstyrkor och markanfallshelikoptrar har setts i södra Belarus, mindre än 32 km norr om gränsen till Ukraina.

Ökning av våld, offer och mord

Människor är inte bara bekymrade över konvojens storlek, utan också av ökningen av våld, civila offer och urskillningslösa mord. Det finns en fruktan att situationen kommer att bli överväldigande för ukrainska styrkor.

– Betydligt mer utmanande [än tidigare anfallsvågor], är bedömningen från Vita Huset, uppger CNN.

Blir allt svårare

Bara sett till det väldigt stora antalet ryska soldater som strömmar in i Ukraina så kommer landet få allt svårare att stå emot.

– Så här långt har Ukrainas styrkor klarat av att bromsa den ryska invasionen men det är oklart hur längde de kan klara av att att hålla Ryssland borta från huvudstaden, framhåller tyska nyhetskanalen Deutsche Welle.

Ökat stöd till Ukrainas försvar

Under de senaste dagarna har USA:s president Joe Biden instruerat utrikesminister Antony Blinken att släppa upp till 350 miljoner dollar i omedelbart stöd till Ukrainas försvar, men enligt CNN kommer det bli svårare att få nytt bistånd till Ukraina då det nu inte kan flygas direkt till Kiev.

Foto: Maxar Tech

Text: Redaktionen