KOST: Kryddan som kan göra maten ohälsosam

2022 10 16

Lunchrestaurangerna, producenterna av färdigrätter och snabbmatställena är de stora bovarna vad gäller tillsättande av salt och om gör att dagsransonen snudd på nås vid en måltid. 

Det framkommer i en ny undersökning från Livsmedelsverket. 

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta, varnar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.  

Nära dagsmängden på en lunch 

Och, lägger hon till: 

– Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag. 

Undersökningen har gått till så att Livsmedelsverket har undersökt saltmängden i runt hundra frekvent förekommande lunchrätter från livsmedelsbutiker, både färska och frysta, från snabbmatställen och från ställen som serverar dagens lunch.  

Mest salt är det i regel när kockarna på lunchrestaurangerna och snabbmatställena har hållit i saltkaren, medan de som ansvarar för saltningen i färdigrätterna från butik är mer återhållsamma. 

Myndighetensundersökning presenterar alltså siffror som ger vid handen att framför alla snabblunchens saltmängd är på vippen att nå den mängd som rekommenderas per dag. 

5,4 gram på en lunch 

Snabbmatshakets rätter noterade en salthalt på i snitt 5,4 gram, lunchrestaurangerna på 4,8 gram, medan butiksrätterna stannade på 3,2 gram. 

Under dygnets, låt oss säga tre måltider, bör vi tillföra kroppen max 6 gram salt, vilket betyder runt 2 gram per lunchrätt. 

– Vi har vant oss vid att det ska vara mycket salt i maten i Sverige, och som konsument kan man inte göra så mycket åt det, när maten man köper redan är rejält saltad, konstaterar Brugård Konde. 

Medvetenheten hos folk ökar tillägger hon eftersom många har börjat efterfråga mindre mängder salt i maten. 

 

LIVSMEDELSVERKETS RÅD

Salt får vi främst i oss från kött- och charkprodukter, bröd, ost, färdigmat och restaurangmat. Vänd på förpackningen och syna saltet när du handlar, eller kolla efter Nyckelhålet. Det sitter på mat med mindre salt. 

Foto: T Schulz 

Text: Redaktionen 


Fyra Natoländer tvärvänder – river upp militärt förbud

2025 03 19

Fyra Natomedlemmar meddelar att de lämnar den så kallade Ottawakonventionen.

Avtalet uppdagades 1997 och avser ett förbud mot att använda personminor, ibland kallat landminor, eftersom de anses utgöra stor fara för civila.

Hoppas av på grund av Ryssland

Nu hoppar Polen, Lettland, Litauen och Estland av överenskommelsen.

Skälet är “avsevärd ökning” av det ryska hotet.

– Sedan ratificeringen av Ottawakonventionen har säkerhetsläget i vår region fundamentalt försämrats. Militära hot mot Natomedlemmar som gränsar till Ryssland och Belarus har ökat avsevärt, framhåller de fyra ländernas respektive försvarsministrar i ett gemensamt uttalande.

"Utvärderar alla åtgärder"

Det planerade tillbakadragandet från avtalet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser, understryker Litauens försvarsminister Dovile Sakaliene enligt Sky News.

– I ljuset av denna instabila säkerhetsmiljö orsakad av Rysslands aggression och dess pågående hot mot det euroatlantiska sällskapet är det nödvändigt att utvärdera alla åtgärder för att stärka vårt försvar och vår försvarskapacitet, tillägger ministrarna.

Diskussion i Norden

Finland har relativt nyligen öppnat för att göra samma sak.

I november förra året inleddes en diskussion på högsta politiska nivå om ett återinförande av det kontroversiella vapnet, som Finland avstått sedan 2012.

Även då lyftes säkerhetsläget i Europa som skäl.

– Det måste tas på allvar. Det gör jag, och det kommer också den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen att göra, sade Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) till lIltalehti vid tillfället.

Militärexperten Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, har flaggat för att en liknande debatt kan uppstå i Sverige.

– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, sade han till SvD i november.

"Ohyggliga vapen"

Totalt har 164 länder skrivit på Ottawakonventionen. 

Kritiken mot personminor består främst i att en majoritet av dess offer, enligt Svenska Freds 76 procent, består av civila, varav hälften barn.

– Personminor är ohyggliga vapen som inte gör skillnad på soldater och civila. Långt efter att en konflikt lagt sig, ligger minor kvar i marken och drabbar civilbefolkningen i området. En mina kan orsaka att en människa lemlästas eller förlorar sitt liv i ett ögonblick, framhåller organisationen.

USA, Ryssland och Kina tillhör de cirka 40 stater som hittills inte skrivit på fördraget.

I november 2024 gav den dåvarande Bidenregeringen i USA grönt ljus för Ukraina att börja använda personminor.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Rusning som aldrig förr – bokningar till ett turistmål ökar 53 procent

2025 03 18

Svenskarnas favoritresmål “är tillbaka”.

Det basunerar Apollo ut på tisdagen.

Researrangören syftar på turistmagneten Thailand som just nu upplever en kraftigt ökad efterfrågan.

Försäljningen har hittills i år ökat med 53 procent jämfört med förra året – ett nytt rekord.

– Under en lång tid efter pandemin såg vi en tydlig trend mot mer närliggande resmål, och Kanarieöarna fick härja fritt utan konkurrens. 

– Även om de fortfarande toppar vinterlistan ser vi nu också en tydlig ökning av efterfrågan på mer exotiska reseupplevelser – och med de här försäljningssiffrorna är det ingen tvekan om att Thailand är tillbaka, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo, i en kommentar till statistiken.

"Årets resmål"

Två thailändska turistorter sticker ut mest i Apollos bokningsstatistik: Phuket och Krabi.

Rusningen kommer dock inte som någon överraskning för researrangören.

Thailand har redan utsetts till “Årets resmål” 2025 av flera medier och organisationer.

– Det gästvänliga landet tilldelades bland annat titeln av den välrenommerade tidningen Travel + Leisure – som lyfte fram landets majestätiska natur, rika kulturarv och inte minst kulinariska scen, kommenterar Apollo.

LÄS MER: Flera svenskparadis störtdyker i pris – boka direkt

Inspirerats av tv-serie

Ytterligare ett skäl till att bokningarna ökar så kraftigt bedöms bero på populärkulturens inslag.

Bland annat spelade den hyllade tv-serien The White Lotus in sin senaste säsong i just Thailand och flera av de kritvita stränderna och “glamorösa hotellupplevelserna" som syns i serien har sannolikt bidragit till suget.

 Thailand är en skattkammare av ett semestermål, så oavsett vad som är den främsta orsaken till den kraftiga försäljningsökningen just nu, är det inte svårt att förstå varför landet lockar, säger Martina Krantz.

– Vacker och frodig natur, spännande naturupplevelser, förstklassig gastronomi, milslånga stränder och oslagbar gästfrihet är svårt att motstå, tillägger hon.

LÄS MER: Spansk vädjan till svenska turister – “kom inte hit”

Foto: T. Salas

Text: Redaktionen