KOST: Kryddan som kan göra maten ohälsosam

2022 10 16

Lunchrestaurangerna, producenterna av färdigrätter och snabbmatställena är de stora bovarna vad gäller tillsättande av salt och om gör att dagsransonen snudd på nås vid en måltid. 

Det framkommer i en ny undersökning från Livsmedelsverket. 

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta, varnar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.  

Nära dagsmängden på en lunch 

Och, lägger hon till: 

– Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag. 

Undersökningen har gått till så att Livsmedelsverket har undersökt saltmängden i runt hundra frekvent förekommande lunchrätter från livsmedelsbutiker, både färska och frysta, från snabbmatställen och från ställen som serverar dagens lunch.  

Mest salt är det i regel när kockarna på lunchrestaurangerna och snabbmatställena har hållit i saltkaren, medan de som ansvarar för saltningen i färdigrätterna från butik är mer återhållsamma. 

Myndighetensundersökning presenterar alltså siffror som ger vid handen att framför alla snabblunchens saltmängd är på vippen att nå den mängd som rekommenderas per dag. 

5,4 gram på en lunch 

Snabbmatshakets rätter noterade en salthalt på i snitt 5,4 gram, lunchrestaurangerna på 4,8 gram, medan butiksrätterna stannade på 3,2 gram. 

Under dygnets, låt oss säga tre måltider, bör vi tillföra kroppen max 6 gram salt, vilket betyder runt 2 gram per lunchrätt. 

– Vi har vant oss vid att det ska vara mycket salt i maten i Sverige, och som konsument kan man inte göra så mycket åt det, när maten man köper redan är rejält saltad, konstaterar Brugård Konde. 

Medvetenheten hos folk ökar tillägger hon eftersom många har börjat efterfråga mindre mängder salt i maten. 

 

LIVSMEDELSVERKETS RÅD

Salt får vi främst i oss från kött- och charkprodukter, bröd, ost, färdigmat och restaurangmat. Vänd på förpackningen och syna saltet när du handlar, eller kolla efter Nyckelhålet. Det sitter på mat med mindre salt. 

Foto: T Schulz 

Text: Redaktionen