KORANBRÄNNINGARNA: Regeringen öppnar för stor förändring

2023 07 06

Regeringen överväger att ändra ordningslagen.

Det uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) för Aftonbladet.

– Det är klart att vi måste analysera rättsläget i ljuset av vårens händelser och de domarna. Analysarbetet pågår och vi får återkomma vid eventuella slutsatser av det. Vi får ställa oss frågan om dagens ordning är bra eller om det finns anledning att ompröva den i något hänseende, säger han till tidningen.

Om regeringen skulle ändra ordningslagen kan det innebära en stor förändring för framtida ansökningar om att bränna koranen i Sverige.

Med hänvisning till ordningslagen har flera domstolsinstanser gett grönt ljus till ansökningar om att bränna den heliga skriften – trots att Polismyndigheten inte velat bevilja tillstånd.

I domstolsprövningarna har det fastslagits att polisen inte har rätt att neka tillstånd med hänvisning till generell hotbild.

Utesluter inte lagändring

Huruvida regeringen i slutändan kommer att gå fram med en lagändring är i nuläget oklart.

Men justitieminister Gunnar Strömmer utesluter inte ett sådant scenario.

– Jag utesluter inte det. Innan man sätter ner fötterna så ska man ha klart för sig vilken riktning politiken ska gå och jag vill inte föregripa slutsatserna av den ordentliga analys som vi nu gör, säger han till Aftonbladet.

Tre nya ansökningar

I veckan har polisen fått in tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

- En kvinna i 50-årsåldern har ansökt om att bränna en koran ”utanför en moské” i Stockholm inom de närmaste veckorna.

- En 30-årig man har ansökt om att bränna toran och bibeln framför Israels ambassad den 15 juli.

- En 30-årig man har ansökt om att bränna religiösa skrifter i centrala Helsingborg den 12 juli.

Polisen svarar

Stockholmspolisen har bekräftat att man tagit emot två ansökningar och att varje ansökan kommer att ”prövas enskilt för att se om villkoren är uppfyllda enligt ordningslagen”, rapporterar SVT.

Polisen i region Syd har även bekräftar att man kommer att hantera ansökan om att bränna ”religiösa skrifter” i Helsingborg. Det är oklart vilken eller vilka skrifter som den 30-årige mannen planerar att elda.

–  Vår bild är att det kanske inte är riktat mot någon specifik religion utan att det är en del av yttrandefriheten och den debatt som pågår just nu, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef Nordvästra Skåne, till SVT.

Foto: M. Shibly

Text: Redaktionen