KORANBRÄNNINGAR: Ny uppmaning gällande framtida beslut

2023 03 16

Ett flertal ansökningar om att bränna koranen nekades efter Rasmus Paludans aktion i januari.

Nu ska förvaltningsrätten ta ställning till om polisen har gjort rätt som förbjudit demonstrationerna, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi välkomnar förvaltningsrättens prövning med spänd förväntan, säger polisens presstalesperson Ola Österling, som bekräftar att myndigheten är medveten om att man gjorde en ny tolkning av lagen när bränningarna förbjöds.

Expert: "Polisen gick för långt"

Enligt Tom Schultz Eklund, chefsjurist vid Förvaltningsjuristerna i Sverige AB, är fallet unikt.

Han menar att det var fel att neka tillstånd till aktionerna och att “polisen har gått för långt”. Detta eftersom rikets säkerhet, som i regeringsformen ger utrymme att användas som skäl för att begränsa sammankomster, inte finns med i ordningslagen som preciserar polisens möjliga undantag.

Experten framhåller även att det i ett internt pm hos polisen framgår att regelverket inte är anpassat för nuvarande säkerhetsläge, vilket innebär att polisen själva gjort avsteg man tycker det finns fog för.

– Det är inte en myndighets uppgift att driva på rättsutvecklingen åt det ena eller andra hållet. Myndigheten ska verkställa det som står i lagen, inte tolka den extensivt åt ett visst håll, säger Tom Schultz Eklund till DN.

Uppmanar förvaltningsrätten

Argumentet som förts är att ett förbud skulle vara rimligt om nationens säkerhet står på spel.

Men enligt Tom Schultz Eklund ger sig polisen in på ett sluttande plan när man tolkar in undantag från grundlagsskyddade rättigheter. Han menar att det är ett återkommande problem att myndigheter tar sig sådana friheter.

– Då är det jätteviktigt att förvaltningsrätten säger stopp. Domstolen behöver vara jättetydlig mot polisen, säger chefsjuristen.

Bedömdes öka terrorhotet

När polisen för andra gången i följd i början av februari nekade en korranbränning i Stockholm var det för att protesten skulle kunna leda till ett ökat terrorhot mot Sverige, rapporterade SVT.

– Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt, stod det i polisens beslut.

Hotbilden stärktes

Efter att Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad för snart två månader sedan noterade Säpo en ökad hotbild mot Sverige.

– Reaktionerna efter bland annat koranbränningen i januari har varit omfattande, skrev myndigheten på sin hemsida.

Händelsen ledde även till att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan krävde att Sverige skulle förbjuda bränningar av islams heliga bok för att få ett ja till medlemskap i Nato.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har dock varit kritisk till att polisen nekar tillstånd.

– Jag tycker inte att det är nog att hänvisa till en allmän hotbild mot Sverige för att neka en medborgare att utöva sina demokratiska rättigheter. Blir det här vägledande så blir det sparsamt med demonstrationer framöver, har han tidigare sagt i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: M. Sunnah

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen