KORANBRÄNNINGAR: Ny uppmaning gällande framtida beslut

2023 03 16

Ett flertal ansökningar om att bränna koranen nekades efter Rasmus Paludans aktion i januari.

Nu ska förvaltningsrätten ta ställning till om polisen har gjort rätt som förbjudit demonstrationerna, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi välkomnar förvaltningsrättens prövning med spänd förväntan, säger polisens presstalesperson Ola Österling, som bekräftar att myndigheten är medveten om att man gjorde en ny tolkning av lagen när bränningarna förbjöds.

Expert: "Polisen gick för långt"

Enligt Tom Schultz Eklund, chefsjurist vid Förvaltningsjuristerna i Sverige AB, är fallet unikt.

Han menar att det var fel att neka tillstånd till aktionerna och att “polisen har gått för långt”. Detta eftersom rikets säkerhet, som i regeringsformen ger utrymme att användas som skäl för att begränsa sammankomster, inte finns med i ordningslagen som preciserar polisens möjliga undantag.

Experten framhåller även att det i ett internt pm hos polisen framgår att regelverket inte är anpassat för nuvarande säkerhetsläge, vilket innebär att polisen själva gjort avsteg man tycker det finns fog för.

– Det är inte en myndighets uppgift att driva på rättsutvecklingen åt det ena eller andra hållet. Myndigheten ska verkställa det som står i lagen, inte tolka den extensivt åt ett visst håll, säger Tom Schultz Eklund till DN.

Uppmanar förvaltningsrätten

Argumentet som förts är att ett förbud skulle vara rimligt om nationens säkerhet står på spel.

Men enligt Tom Schultz Eklund ger sig polisen in på ett sluttande plan när man tolkar in undantag från grundlagsskyddade rättigheter. Han menar att det är ett återkommande problem att myndigheter tar sig sådana friheter.

– Då är det jätteviktigt att förvaltningsrätten säger stopp. Domstolen behöver vara jättetydlig mot polisen, säger chefsjuristen.

Bedömdes öka terrorhotet

När polisen för andra gången i följd i början av februari nekade en korranbränning i Stockholm var det för att protesten skulle kunna leda till ett ökat terrorhot mot Sverige, rapporterade SVT.

– Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt, stod det i polisens beslut.

Hotbilden stärktes

Efter att Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad för snart två månader sedan noterade Säpo en ökad hotbild mot Sverige.

– Reaktionerna efter bland annat koranbränningen i januari har varit omfattande, skrev myndigheten på sin hemsida.

Händelsen ledde även till att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan krävde att Sverige skulle förbjuda bränningar av islams heliga bok för att få ett ja till medlemskap i Nato.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har dock varit kritisk till att polisen nekar tillstånd.

– Jag tycker inte att det är nog att hänvisa till en allmän hotbild mot Sverige för att neka en medborgare att utöva sina demokratiska rättigheter. Blir det här vägledande så blir det sparsamt med demonstrationer framöver, har han tidigare sagt i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: M. Sunnah

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen