KORANBRÄNNINGAR: Ny uppmaning gällande framtida beslut
2023 03 16
Ett flertal ansökningar om att bränna koranen nekades efter Rasmus Paludans aktion i januari.
Nu ska förvaltningsrätten ta ställning till om polisen har gjort rätt som förbjudit demonstrationerna, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi välkomnar förvaltningsrättens prövning med spänd förväntan, säger polisens presstalesperson Ola Österling, som bekräftar att myndigheten är medveten om att man gjorde en ny tolkning av lagen när bränningarna förbjöds.
Expert: "Polisen gick för långt"
Enligt Tom Schultz Eklund, chefsjurist vid Förvaltningsjuristerna i Sverige AB, är fallet unikt.
Han menar att det var fel att neka tillstånd till aktionerna och att “polisen har gått för långt”. Detta eftersom rikets säkerhet, som i regeringsformen ger utrymme att användas som skäl för att begränsa sammankomster, inte finns med i ordningslagen som preciserar polisens möjliga undantag.
Experten framhåller även att det i ett internt pm hos polisen framgår att regelverket inte är anpassat för nuvarande säkerhetsläge, vilket innebär att polisen själva gjort avsteg man tycker det finns fog för.
– Det är inte en myndighets uppgift att driva på rättsutvecklingen åt det ena eller andra hållet. Myndigheten ska verkställa det som står i lagen, inte tolka den extensivt åt ett visst håll, säger Tom Schultz Eklund till DN.
Uppmanar förvaltningsrätten
Argumentet som förts är att ett förbud skulle vara rimligt om nationens säkerhet står på spel.
Men enligt Tom Schultz Eklund ger sig polisen in på ett sluttande plan när man tolkar in undantag från grundlagsskyddade rättigheter. Han menar att det är ett återkommande problem att myndigheter tar sig sådana friheter.
– Då är det jätteviktigt att förvaltningsrätten säger stopp. Domstolen behöver vara jättetydlig mot polisen, säger chefsjuristen.
Bedömdes öka terrorhotet
När polisen för andra gången i följd i början av februari nekade en korranbränning i Stockholm var det för att protesten skulle kunna leda till ett ökat terrorhot mot Sverige, rapporterade SVT.
– Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt, stod det i polisens beslut.
Hotbilden stärktes
Efter att Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad för snart två månader sedan noterade Säpo en ökad hotbild mot Sverige.
– Reaktionerna efter bland annat koranbränningen i januari har varit omfattande, skrev myndigheten på sin hemsida.
Händelsen ledde även till att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan krävde att Sverige skulle förbjuda bränningar av islams heliga bok för att få ett ja till medlemskap i Nato.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har dock varit kritisk till att polisen nekar tillstånd.
– Jag tycker inte att det är nog att hänvisa till en allmän hotbild mot Sverige för att neka en medborgare att utöva sina demokratiska rättigheter. Blir det här vägledande så blir det sparsamt med demonstrationer framöver, har han tidigare sagt i en intervju med SVT Nyheter.
Foto: M. Sunnah
Text: Redaktionen