Köpare av bostadsrätter blir lurade

2023 04 05

På grund av lagbrott från mäklarens sida kan den som köper en bostadsrätt förlora tiotusentals kronor per år.

Att köpa bostad är ofta den största affären som man gör i livet men det kan sluta med en mycket obehaglig överraskning för en del köpare som blir lurade på avgörande information vid köpet.

Ekonomisk smäll

SVT avslöjar nu att köparen av lägenheten eller villan i de fall som det handlar om bostadsformen bostadsrätt kan drabbas av ökade kostnader på tusentals kronor i månaden.

Det handlar om att en del mäklare inte följer en viktig punkt i lagen ”Tryggare bostadsrätt” som genomfördes i början av året.

Lagen innebär att mäklarens så kallade objektbeskrivning av lägenheten måste förses med ny och viktig information.

Föreningens nettoskuld

– I objektsbeskrivningen ska även information om den indirekta nettoskuldsättningen finnas med framåt, rapporterar Sveriges BostadsrättsCentrum AB, SBC.

– Det vill säga hur stor andel av föreningens lån som indirekt belastar lägenheten.

Om köparen av en bostadsrätt går i godan tro och inte känner till om det är illa ställt med bostadsrättsföreningens skuldnivå så kan det bli en stor smäll om räntan stiger.

Kraftig höjning av avgiften

Smällen består rent konkret av att bostadsrättsföreningen plötsligt tvingas höja avgiften kraftigt för lägenhetsinnehavarna.

Innan 1 januari 2023 behövde mäklaren i sin objektbeskrivning av bostadsrätten redovisa bland annat lägenhetens årsavgift och beslutade ändringar av årsavgiften – men inte föreningens nettoskuld.

Nettoskulden är väldigt viktig om räntan ökar kraftigt.

Inte sköter sig

SVT uppger att något som kan stoppa mäklaren från att presentera nettoskulden är ifall bostadsrättsföreningen inte sköter sig och struntar i att leverera låneuppgifterna till mäklaren.

Det är numera emellertid ett lagkrav som måste tas fram för att skydda köparen från att få en chock om avgiften panikhöjs efter köpet.

Bakgrunden är att föreningens höga skulder automatiskt leder till kraftiga ökningar av räntekostnaden när räntan sticker i väg – vilket drabbat många i Sverige de senaste månaderna.

Foto: R. Ledbetter

Text: Redaktionen