Kontroversiellt uttalande: Viktor Orbán ställer ultimatum

2024 02 12

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har utryckt ett tydligt motstånd mot att Ukraina ska bli en del av EU.

När EU-ledarna i december röstade om att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina lämnade Orbán rummet i protest.

Nu går han ut med ett nytt krav på unionen.

Orbán kräver att Serbien ska gå med i EU före Ukraina.

– EU kommer förlora Serbien till Kina snart om de inte låter landet gå med i unionen. Och det bör ske före Ukraina, säger Ungerns premiärminister till tidningen Die Presse.

Stark relation till Ryssland

Serbien aspirerar på att gå med i EU och har haft kandidatstatus sedan 2012. På grund av den demokratiska utvecklingen i landet och relationen till Kina och Ryssland har medlemsförhandlingarna lagts på is.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Serbiens relation till den ryska diktaturen uppmärksammats.

Strax efter invasionen chockades Europa av att tusentals demonstranter gav sig ut på gatorna i Serbien – till stöd för Ryssland.

Det är också till samma land som uppskattningsvis 200 000 ryssar flytt för att undvika att kallas in till kriget. Serbien har även pekats ut som en rekryteringsplats för Rysslands armé. I oktober 2023 avslöjade The Guardian att intensiva ryska värvningskampanjer har skett i landet.

Trots det kräver Viktor Orbán att Serbien ska släppas in i EU före Ukraina.

– Vi måste avsluta processen med Serbien innan i påbörjar den nya utvidgningen med Ukraina. Om vi inte  integrerar Serbien så snart som möjligt kommer vi att förlora dem, säger premiärministern.

Kontroversiellt utspel om Ukraina: ”Buffertzon”

Samtidigt ger Orbán återigen utryck för sin ovilja att släppa in Ukraina i EU och hävdar att det enda  sättet för Ukraina att "överleva" är att landet blir "en buffertzon mellan Ryssland och väst”.

– Om det inte fungerar kommer Ukraina att fortsätta att förlora territorium. Ryssland kommer att förstöra Ukraina igen och igen och igen. Ryssland kommer aldrig att acceptera att ha en EU- och Nato-medlem som Ukraina vid sina gränser. Det kommer aldrig hända, säger Orbán. 

Slaviska band

Serbien har en historisk stark relation till Ryssland.

Under århundraden har länderna förenats av djupa band; från deras slaviska och ortodoxa arv till deras stadiga allianser under 1900-talens världskrig. En undersökning från the Institute for European Affairs år 2021 visade att 83 procent av serberna ser Moskva som en vän och Putin har utsetts till hedersmedborgare i en rad serbiska städer.

Avtal med Kina

Serbien ansökte om EU-medlemskap 2009 och blev godkänt som kandidatland 2012.

I oktober 2023 tecknade Serbien ett stort handelsavtal med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen