Kontroversiellt besked om svenska vildsvin – “övertramp på all sund etik”

2024 10 02

Regeringen har gett besked om att man vill gå fram med drönarjakt på vildsvin.

I somras skickade landsbygds- och infrastrukturdepartementet ut en promemoria med förslaget.

Enligt regeringen ska man i vissa fall få använda drönare för att söka efter vildsvin vid jakt.

– Den stora vildsvinsstammen orsakar varje år omfattande skador på bland annat jordbruket. Det är därför viktigt att en effektiv jakt efter vildsvin kan bedrivas för att minska dessa skador. Drönare med kameror skulle kunna bidra till att effektivisera jakten genom möjligheten att söka efter vildsvin från luften, sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vid tillfället.

Svaret: Det är oetiskt

Nu har flera instanser svarat på förslaget som för närvarande är ute på remiss.

Och bland annat Jägareförbundet sågar idén med drönarjakt längs med fotknölarna.

Man menar att en ändring av lagen för skyddsjakt inte ger önskad effekt på det problem som bönder får när vildsvin bökar upp deras åkrar.

Jaktetik är idag extremt viktigt. Detta är en grundförutsättning, och utgör det element som skapar förtroende för all jakt. Regeringens promemoria sänder tyvärr signalen att vildsvin är skadedjur, vilket är tvärt emot den bild som jägare vill ha på vilda djur, framhåller Peter Eriksson, förbundsordförande i Svenska jägareförbundet, i en debattartikel i Aftonbladet.

"Övertramp på all sund jaktetik"

Enligt förbundet arbetar man idag utifrån begreppet “ett hållbart brukande med hög jaktetik” vid svensk jakt. Det innebär naturnära och lokalt hänsynstagande till viltets förutsättningar och allmänhetens åsikter. 

Raka motsatsen till regeringens nya förslag, enligt Peter Eriksson.

– Regeringens promemoria om att tillåta drönare – motorfordon – vid skyddsjakt på vildsvin är ett övertramp på allt vad en sund jaktetik är – och hur jakt ska utföras.

– Vi hjälper gärna till för att minska skador från vildsvin, men även skyddsjakt ska ske med etiska avväganden. Där går en tydlig gräns som aldrig får passeras.

Naturvårdsverket säger nej

Peter Eriksson får medhåll av Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Öster Malma i Nyköping.

Även hon framhåller att vildsvinsjakt med hjälp av drönare vore oetiskt.

– Viltet ska ha en chans att förstå vad som händer och slippa undan, säger hon till SVT Sörmland.

Också Naturvårdsverket motsätter sig regeringens förslag.

Det framhåller myndigheten i ett skriftligt uttalande.

– Vi anser dock att användning av drönare för allmän jakt på vildsvin riskerar bli ett generellt nytt sätt att bedriva jakt på och att det i så fall bör utredas mer grundligt utifrån jaktetik och praktiska konsekvenser. Användning av drönare vid jakt på vildsvin kan förväntas öka intresset för att även använda drönare vid jakt på annat vilt vilket riskerar leda till ett nytt sätt att bedriva jakt på som strider mot svenska jakttraditioner. Bullernivåerna skiljer sig åt mellan olika drönare och ger olika mycket störning för djurlivet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Kevin Jackson

Text: Redaktionen


Bank-ID går ut med varning till användare

2024 10 02

Bank-ID varnar på nytt sina användare.

Just nu får många svenskar olika typer av besvärande meddelanden.

Bland annat sprids på nytt meddelanden och e-mailutskick som påstår sig komma från Bank-ID.

Det varnar nu legitimationsstjänsten för.

Dykt upp på nytt

På nytt har en varning dykt upp på Bank-ID-hemsidan som uppmanar användare att vara redo på att SMS inkommer.

– Just nu förekommer det falska SMS-utskick, telefonsamtal och e-postmeddelanden som utger sig för att komma från BankID. Vi kontaktar aldrig användare på det sättet. Radera meddelandet eller avsluta samtalet utan att följa några uppmaningar i det, lyder meddelandet.

“Är viktigt”

Bank-ID understryker att det är viktigt att man som användare aldrig använder tjänsten på uppmaning från någon annan.

– Använd aldrig ditt BankID när någon som kontaktar dig ber dig göra det. 

– De myndigheter, banker, polis eller företag som erbjuder BankID kontaktar dig aldrig via telefon, mail eller liknande för att uppmana dig att logga in på eller ladda ner nytt BankID.

Tre steg

Den som utsätts för bedrägeri har tre tydliga steg att följa.

Det första steget man bör se till att följa är att direkt spärra sitt Bank-ID.

Därefter gör man rätt i att ta kontakt med banken och förklara vad som har hänt.

Det sista steget handlar om att göra en polisanmälan om saken.

Anmäl saken

Det finns ett visst nummer som är till för att folk som blir utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök ska kunna använda.

Det gör man rätt i att bruka.

– Om du har fått ett bluff-sms som gör dig misstänksam och som du vill rapportera behöver du bara vidarebefordra meddelandet till nummer 7726. På så sätt får operatörerna information om sms:et och dess innehåll, och kan förhindra att det skickas till fler personer.

Bedrägeriförsök är alltjämt ett växande problem i Sverige och folk luras hela tiden på sina pengar.

Polisen arbetar kontinuerligt med att försöka komma åt problemet, just nu med en insats som innefattar övriga nordiska länder där förekomsten av bedrägerier också är hög.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Ny lag införs – bilägare riskerar kalldusch

2024 10 02

Lagen om nya regler för bensin och diesel är nu officiellt klubbad.

Beslutet fastställdes av riksdagen genom en omröstning förra veckan.

Det handlar om det nya EU-handelssystemet ETS2 som innebär utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Från och med 1 januari 2025 måste drivmedelsbolagen nu börja rapportera sina utsläpp. Därefter behöver de till år 2027 köpa en utsläppsrätt för att kompensera för sin försäljning av bensin och diesel.

Kort sagt rör det sig om ett successivt ökat pris på koldioxid inom hela EU för att minska utsläppen.

Kritiker: priserna kan skjuta i höjden

Men i samband med att riksdagen nu klubbat igenom regeln för Sveriges räkning höjs upprörda röster.

Kritiker menar att priserna på bränsle fullständigt kan skjuta i höjden som följd av ETS2.

– Utsläppsrätten är en rörlig komponent som läggs ovanpå övriga delar av drivmedelspriset. Eftersom det är marknaden som styr är det svårt att sia om hur stor den exakta effekten blir, säger Viktor Gunnarsson, som representerar branschorganisationen Drivkraft Sverige där han ansvarar för konkurrenskraftfrågor, till Sveriges största bilmagasin Vi Bilägare.

"Världens bästa styrmedel"

Regeringen ställde sig tidigt bakom implementerandet av det nya utsläppshandelsystemet i svensk lag. Redan i maj gav man första klartecknet.

– EU:s utsläppshandelssystem är världens bästa styrmedel för att minska utsläppen. Eftersom det är väldigt bråttom så har regeringen beslutat att Sverige ska ligga i framkant och införa fler sektorer i det nya ETS-systemet, som vi är med i redan från start, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari vid tillfället.

Kallduschen: "40 kronor vid pump"

I propositionen räknar regeringen med ungefär en krona högre literpris 2027.

Men framåt 2040 kan priset ha ökat betydligt kraftigare. Konsumentorganisationen M Sverige har kallat det en “kalldusch” för bilister.

– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, har även Bränsleupprorets talesperson Peder Blohm Bokehielm tidigare sagt till motormagasinet Carup.

Lovar kompensera bilägare

Redan i maj underströk Romina Pourmokhtari att man planerar att kompensera konsumenter och verksamheter för effekterna på drivmedelpriserna som införandet av ETS2 innebär.

Det beskedet står kvar, men exakt hur det ska gå till finns det vid tidpunkten för klubbandet fortfarande inte något konkret svar på. För det väntar en utredning som ska tillsättas.

Jag vet att frågan bereds på Regeringskansliet just nu, och jag förväntar mig att utredningen kommer att presenteras nu under hösten, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, under riksdagsdebatten.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen