KONTANTER: Största förändringen på 20 år

2023 01 09

Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari ökade användningen av kontanter i Sverige.

Det skedde en drastisk förändring mellan februari och mars ifjol.

Kontantanvändningen ökade med 7,57 procent, rapporterar SR Ekot.

Den enskilt största ökningen under en månad på över 20 år.

– Jag tror folk i och med situationen i Ukraina fick en påminnelse om att det är bra att ha ett reservalternativ för betalning, säger Joeri van Laere, biträdande professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, till radiokanalen.

Han betonar att ett samhälle, utifrån ett krisperspektiv, blir mer sårbart desto färre betalningsalternativ som finns tillgängliga.

– Det är bättre att vi, även i vardagen, ibland betalar med mobilen, ibland med kort och ibland med kontanter. Så att vi håller alla alternativen vid liv.

Går emot trenden

Den kraftiga ökningen av betalning med kontanter efter den ryska invasionen går emot den generella trenden i Sverige.

Under september ifjol cirkulerade ungefär 64 miljarder kronor i sedlar och mynt, uppger SR med hänvisning till Statistiska centralbyråns statistik.

Det kan jämföras med samma period år 2000. Då cirkulerade 82 miljarder kronor.

– På tio år har andelen som betalar med kontanter fallit från runt 40 procent till under 10 procent, framhåller Riksbanken.

Trenden i Sverige sticker ut i ett internationellt perspektiv. Förutom i Sverige är det bara i Norge som mängden kontanter i cirkulation har fallit under de senaste tio åren. 

Inte problemfritt

Den minskade användningen är inte oproblematisk.

Personer i glesbygden och äldre personer har svårt att klara sig utan kontanter, skriver Riksbanken.

Samtidigt innebär de digitala betalningslösningarna minskade kostnader för samhället.

–  Stordriftsfördelarna är större för digitala betalningar än för kontanter eftersom kontanterna måste hanteras fysiskt och har högre rörliga kostnader än digitala betalningar, uppger Riksbanken och tillägger:

– När antalet digitala betalningar växer och antalet kontanta betalningar krymper blir kontanterna relativt sett dyrare att hantera medan de digitala betalningarna blir billigare.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Nya direktiv – viktigt meddelande från FHM

2024 04 10

Folkhälsomyndigheten går på onsdagen ut med ett nytt besked till alla med mindre barn i Sverige.

– Detta här är ett viktigt besked till alla småbarnsföräldrar, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Det nya direktivet gäller om barnet har lite snuva eller hosta – som från och med nu inte ska vara skäl att låta barnet vara hemma från förskolan.

Detta så länge allmäntillståndet är fortsatt gott.

"Ökar tydligheten"

– De nya riktlinjerna hjälper till att öka tydligheten kring när barnet ska vara hemma från förskolan eller inte. Bedömningsgrunderna kan nu bli mer enhetliga, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– På så vis blir riktlinjerna ett användbart stöd både för föräldrar och för personal. Det är också välkommet med en uppdaterad vägledning om hur man förebygger olika typer av smitta i förskolemiljön. Nu kommer Folkhälsomyndigheten sprida informationen till berörda aktörer, så som huvudmän för förskolor.

"Inget hinder"

Beskedet kommer efter att Folkhälsomyndigheten sammanställt en uppdaterad vägledning för att minska risken för smittspridning på förskolor.

Bland annat handlar det om rutiner för god hygien, hur man bryter smittkedjor och alltså nya direktiv om när barnen bör stanna hemma.

– Grundregeln är att barn, och även personal, som är sjuka bör stanna hemma från förskolan tills de orkar delta i verksamheten igen. Lindriga symtom, som hosta eller snuva, utgör inget hinder för att vara på förskolan om allmäntillståndet i övrigt är gott, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Ska delta i "hög utsträckning"

Även skolminister Lotta Edholm (L)  har kommenterat de nya riktlinjerna.

Hon menar att förskolan är helt central för att barnen ska få goda förutsättningar för att lyckas i livet och “jämna ut livschanser”.

– Men för att förskolan ska kunna vara det krävs det att barnen kan delta i verksamheten i hög utsträckning, men naturligtvis inte när de är sjuka, säger Lotta Edholm och tillägger:

– Den nya kunskapsöversikten och vägledningen kan i detta sammanhang vara ett stöd för personalen och minska smittspridningen på landets förskolor.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


Förbjuden dryck kan göra comeback på Systembolaget

2024 04 10

För lite mer än två år sedan startade produktionen av ett nytt vin i Småland.

I somras fattade dessutom Systembolaget beslut om att ta in den nya varan till sitt sortiment.

Men det dröjde inte länge innan vinprodukten förbjöds efter att Livsmedelsverket satt stopp för drycken.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, sade den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till SVT i november.

Gick emot EU

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Men att kalla det vin är inte okej enligt EU, eftersom druvorna kommer utanför unionen. Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som EU godkänner.

Livsmedelsverket gjorde dock en annan bedömning.

Myndigheten stoppade även dessa namn – och Shahram Soltani förbjöds därmed att göra andra drycker på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

Ny vändning

Nu, flera månader efter Livsmedelsverket stoppade Shahram Soltanis produktion, har tvisten fått en ny vändning.

Tillverkaren har tagit hjälp av Centrum för rättvisa, en ideell juridisk stiftelse med uppdrag att värna individens fri- och rättigheter, som nu driver processen mot Livsmedelsverket.

Och då har förhoppningarna ökat om att smålänningens dryck ska komma tillbaka till Systembolaget.

– Livsmedelsverkets förbud är fel och saknar stöd i EU-rätten. Som Systembolagets jurister tidigare kommit fram till finns det inga hinder mot att Shahram Soltani tillverkar och säljer sina produkter i Sverige – så länge han är tydlig med att det inte är fråga om europeiskt vin, säger juristen Fredrik Thorslund från Centrum för rättvisa.

Öppnar för comeback

Förbudet har nu överklagats till Förvaltningsrätten i Uppsala.

Stiftelsen har begärt att domstolen omedelbart stoppar förbudet i väntan på slutlig prövning, vilket kallas för inhibition.

Och domstolen sade ja. Den 12 mars beslöt domstolen att begäran beviljas med anledning av att man anser att det är “ovisst” om Livsmedelsverket förbud håller vid en slutlig prövning.

Därmed kan Sharam Soltani återuppta sin verksamhet och sälja sina produkter – tills vidare.

– Det är en viktig delseger för Shahram Soltani. Nu hoppas vi att domstolen går vidare och beslutar att upphäva beslutet för gott. Till skillnad från i Iran är hans drycker tillåtna i Sverige, säger Fredrik Thorslund.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen