KONTANTER: Största förändringen på 20 år
2023 01 09
Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari ökade användningen av kontanter i Sverige.
Det skedde en drastisk förändring mellan februari och mars ifjol.
Kontantanvändningen ökade med 7,57 procent, rapporterar SR Ekot.
Den enskilt största ökningen under en månad på över 20 år.
– Jag tror folk i och med situationen i Ukraina fick en påminnelse om att det är bra att ha ett reservalternativ för betalning, säger Joeri van Laere, biträdande professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, till radiokanalen.
Han betonar att ett samhälle, utifrån ett krisperspektiv, blir mer sårbart desto färre betalningsalternativ som finns tillgängliga.
– Det är bättre att vi, även i vardagen, ibland betalar med mobilen, ibland med kort och ibland med kontanter. Så att vi håller alla alternativen vid liv.
Går emot trenden
Den kraftiga ökningen av betalning med kontanter efter den ryska invasionen går emot den generella trenden i Sverige.
Under september ifjol cirkulerade ungefär 64 miljarder kronor i sedlar och mynt, uppger SR med hänvisning till Statistiska centralbyråns statistik.
Det kan jämföras med samma period år 2000. Då cirkulerade 82 miljarder kronor.
– På tio år har andelen som betalar med kontanter fallit från runt 40 procent till under 10 procent, framhåller Riksbanken.
Trenden i Sverige sticker ut i ett internationellt perspektiv. Förutom i Sverige är det bara i Norge som mängden kontanter i cirkulation har fallit under de senaste tio åren.
Inte problemfritt
Den minskade användningen är inte oproblematisk.
Personer i glesbygden och äldre personer har svårt att klara sig utan kontanter, skriver Riksbanken.
Samtidigt innebär de digitala betalningslösningarna minskade kostnader för samhället.
– Stordriftsfördelarna är större för digitala betalningar än för kontanter eftersom kontanterna måste hanteras fysiskt och har högre rörliga kostnader än digitala betalningar, uppger Riksbanken och tillägger:
– När antalet digitala betalningar växer och antalet kontanta betalningar krymper blir kontanterna relativt sett dyrare att hantera medan de digitala betalningarna blir billigare.
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen