Konsumentverket varnar föräldrar – livsfarliga grindar

2023 09 13

Flera så kallade barngrindar har allvarliga brister.

Det uppger Konsumentverket i ett pressmeddelande.

I ett stickprov har myndigheten hittat allvarliga brister hos tre av fem barngrindar.

Bland annat var två av grindarna utformade på ett sätt så att barn kan ta sig igenom eller fastna när grinden är i stängt läge.

En  annan modell visade sig ha lösa smådelar som barn kan stoppa i munnen.

Ett par av grindarna hade även utstickande hörn där barn kan fastna med kläderna.

– Det är inte bra om barnet kan fastna med sina kläder. I värsta fall kan barnet fastna på så sätt det stryps och inte kan påkalla hjälp från en vuxen, säger Konsumentverkets utredare Anna Damm.

Stora informationsbrister

Vidare konstaterar Konsumentverket att det fanns en bristfällig information om samtliga grindar som kontrollerades. Produkternas manualer lämnar mycket att önska.

– Manualen är a och o för rätt montering. Den ska vara lättförståelig, tydlig och det är dessutom ett krav att den ska vara på svenska.

– På själva grinden ska det också finnas permanent information om tillverkare, modell och modellnummer. Så även om man köper en begagnad grind så ska man kunna få tag på en manual, säger Anna Damm.

Konsumentverket tipsar: Så vet du om grinden är säker

Konsumentverket går nu ut med tre uppmaningar till föräldrar som ska köpa en barngrind eller funderar på om grinden är säker nog:

- Kolla så det inte finns ställen på grinden där barnet kan få fotfäste och klättra. Ett barn behöver inte mycket yta för att få fotfäste.

- Det ska inte finna några utstickande delar där barn kan fastna med sina kläder.

- Barn ska inte kunna komma under, över eller igenom grinden på något sätt när den är stängd. Små barn ska inte heller kunna öppna grinden på egen hand.

Uppmanas att anmäla

Myndigheten uppmanar även föräldrar att anmäla incidenter till Konsumentverket där deras barn råkar ut för en olycka med en barngrind, och själva konstruktionen av grinden misstänks vara orsaken till olyckan.

De tre barngrindarna med allvarliga brister har återkallats från marknaden.

Det rör sig om följande produkter:

- Segr Fjällgrind 100 centimeter i trä

- Bozz Soft Flexi

- Reer Schraubgitter

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen