Konsumentverket varnar föräldrar – livsfarliga grindar

2023 09 13

Flera så kallade barngrindar har allvarliga brister.

Det uppger Konsumentverket i ett pressmeddelande.

I ett stickprov har myndigheten hittat allvarliga brister hos tre av fem barngrindar.

Bland annat var två av grindarna utformade på ett sätt så att barn kan ta sig igenom eller fastna när grinden är i stängt läge.

En  annan modell visade sig ha lösa smådelar som barn kan stoppa i munnen.

Ett par av grindarna hade även utstickande hörn där barn kan fastna med kläderna.

– Det är inte bra om barnet kan fastna med sina kläder. I värsta fall kan barnet fastna på så sätt det stryps och inte kan påkalla hjälp från en vuxen, säger Konsumentverkets utredare Anna Damm.

Stora informationsbrister

Vidare konstaterar Konsumentverket att det fanns en bristfällig information om samtliga grindar som kontrollerades. Produkternas manualer lämnar mycket att önska.

– Manualen är a och o för rätt montering. Den ska vara lättförståelig, tydlig och det är dessutom ett krav att den ska vara på svenska.

– På själva grinden ska det också finnas permanent information om tillverkare, modell och modellnummer. Så även om man köper en begagnad grind så ska man kunna få tag på en manual, säger Anna Damm.

Konsumentverket tipsar: Så vet du om grinden är säker

Konsumentverket går nu ut med tre uppmaningar till föräldrar som ska köpa en barngrind eller funderar på om grinden är säker nog:

- Kolla så det inte finns ställen på grinden där barnet kan få fotfäste och klättra. Ett barn behöver inte mycket yta för att få fotfäste.

- Det ska inte finna några utstickande delar där barn kan fastna med sina kläder.

- Barn ska inte kunna komma under, över eller igenom grinden på något sätt när den är stängd. Små barn ska inte heller kunna öppna grinden på egen hand.

Uppmanas att anmäla

Myndigheten uppmanar även föräldrar att anmäla incidenter till Konsumentverket där deras barn råkar ut för en olycka med en barngrind, och själva konstruktionen av grinden misstänks vara orsaken till olyckan.

De tre barngrindarna med allvarliga brister har återkallats från marknaden.

Det rör sig om följande produkter:

- Segr Fjällgrind 100 centimeter i trä

- Bozz Soft Flexi

- Reer Schraubgitter

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen