Konflikten efter debatten – mellan Lööf och Kristersson

2022 02 08

Det visade sig vara stora skillnader mellan de rödgröna och högeroppositionen gällande energifrågan och rättspolitiken i TV4:s partiledardebatt.

Inför partiledardebatten hade ledarna för M, SD, KD och L skrivit under en debattartikel i SvD med förslag för ny kärnkraft vid ett maktskifte, rapporterar Expressen. När frågan kom upp blev kärnkraft också skiljegränsen mellan högeroppositionen och de rödgröna.

Centerpartiets nya efterfrågan

Centerpartiet har efterfrågat en ny energiöverenskommelse och Annie Lööf återkom till vikten av samarbetet. Men Ebba Bush gav stark kritik.

– Annie Lööf är så besatt av att alla ska komma överens att hon är beredd att stötta en politik som innebär att vi är överens om att slå ut vår egen befolkning, sa Ebba Bush.

Konflikt kring rättspolitiken

I frågan om man bör skärpa straffen eller fokusera primärt på förebyggande insatser blev konflikten stor. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menade att visitationszoner är ”rasistiskt” och utpekande för personer medan Annie Lööf kritiserade Moderaternas förslag om omvänd bevisbörda.

– Vi har ett rättssystem i det här landet som talar om att man är oskyldig tills man döms, sa Lööf.

Tydlig skillnad mellan blocken

Efteråt sade Ulf Kristersson att debatten tydligt visade skillnaderna mellan blocken; att det finns två sidor i svensk politik. Det är sidan han står på som vill förändra och som pratar med alla, menade han.

Annie Lööf protesterade

– Jag upplevde faktiskt inte alls det. Jag stod där som en självständig, liberal, grön kraft. Jag står kvar på alliansens grundfundament medan de andra har öppnat upp för samarbete med ett högerpopulistiskt parti, sa hon.

Från debatt till handling

Annie Lööf står fast vid att det finns en möjlighet för breda uppgörelser. Hon menar att debatten hade ett stort fokus på sakfrågor, och att det finns en sammanhållning mellan alliansens partier och socialdemokrater. Det är här det kan gå från debatt till handling, förklarar hon.

Foto: Centerpartiet & Axel Adolfsson

Text: Redaktionen