– Kolla era källor lite mer. Här har vi inga krismöten!

2021 06 18

S och MP siktar på att avvärja regeringskrisen redan inom några timmar för att mot alla odds vinna omröstningen på måndag. Samtidigt avfärdar  statsministern uppgifter om krismöten

Exakt hur planen – som mycket väl kan bestå av flera reservplaner – ser ut, är oklart men flera uttalande från regeringen idag fredag indikerar att det finns tydliga förhoppningar om att lösa krisen.

– Självklart förs det kontinuerligt samtal mellan olika personer. Självklart tittar vi nu på alla möjligheter i det här allvarliga läget. Vi kommer att arbeta före måndag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Dadgostar överraskad

Även statsministern hyser förhoppningar om att avvärja hotet mot S-MP-regeringen.

– Det är klart att vi arbetar för att en kris inte ska uppstå, säger Stefan Löfven (S).

MP-ledaren tillika jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi öppnar för samtal mellan V och regeringen i helgen enligt SR. Men Nooshi Dadgostar är överraskad av uppgifterna.

– Det är nya besked för mig, jag har sökt S och C väldigt länge, säger Nooshi (V) till SvD.

Paniklösning

Aftonbladet uppger att Socialdemokraterna ska hålla ”krismöte om regeringskaoset” för att finna en ”paniklösning”. Stefan Löfven vill dock inte kännas vid något krismöte och avfärdar dylika skriverier.

– För det första får ni nog kolla era källor lite mer. Här har vi inga krismöten, säger statsministern till Aftonbladets utsände vid en presskonferens om familjeveckan på fredagsförmiddagen.

Enligt S-källor skall det dock ha gått ut mail till S-toppar runt om i Sverige om att ”vara i beredskap” för möte under helgen.

ANALYS

Statsministern är en lugn man och är inte särskilt förtjust i yviga ord som krismöte och regeringskaos. Men Aftonbladet har rätt – det är totalt kaos just nu och mycket pekar på att S-MP-regeringen har underskattat Vänsterpartiets beslutsamhet när det gäller att stoppa de så kallade marknadshyrorna. Regeringen Löfven hänger på en skör tråd som kan brista redan måndag morgon klockan 10.

Stefan (S) har dock en oanad förmåga att alltid landa med fötterna först och klura sig ur kniviga situationer men frågan är om ens han kan klara sig ur kaoset denna gång.

Foto: Stefan Löfven, Facebook

[yop_poll id="223"]

Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen