– Kolla era källor lite mer. Här har vi inga krismöten!

2021 06 18

S och MP siktar på att avvärja regeringskrisen redan inom några timmar för att mot alla odds vinna omröstningen på måndag. Samtidigt avfärdar  statsministern uppgifter om krismöten

Exakt hur planen – som mycket väl kan bestå av flera reservplaner – ser ut, är oklart men flera uttalande från regeringen idag fredag indikerar att det finns tydliga förhoppningar om att lösa krisen.

– Självklart förs det kontinuerligt samtal mellan olika personer. Självklart tittar vi nu på alla möjligheter i det här allvarliga läget. Vi kommer att arbeta före måndag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Dadgostar överraskad

Även statsministern hyser förhoppningar om att avvärja hotet mot S-MP-regeringen.

– Det är klart att vi arbetar för att en kris inte ska uppstå, säger Stefan Löfven (S).

MP-ledaren tillika jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi öppnar för samtal mellan V och regeringen i helgen enligt SR. Men Nooshi Dadgostar är överraskad av uppgifterna.

– Det är nya besked för mig, jag har sökt S och C väldigt länge, säger Nooshi (V) till SvD.

Paniklösning

Aftonbladet uppger att Socialdemokraterna ska hålla ”krismöte om regeringskaoset” för att finna en ”paniklösning”. Stefan Löfven vill dock inte kännas vid något krismöte och avfärdar dylika skriverier.

– För det första får ni nog kolla era källor lite mer. Här har vi inga krismöten, säger statsministern till Aftonbladets utsände vid en presskonferens om familjeveckan på fredagsförmiddagen.

Enligt S-källor skall det dock ha gått ut mail till S-toppar runt om i Sverige om att ”vara i beredskap” för möte under helgen.

ANALYS

Statsministern är en lugn man och är inte särskilt förtjust i yviga ord som krismöte och regeringskaos. Men Aftonbladet har rätt – det är totalt kaos just nu och mycket pekar på att S-MP-regeringen har underskattat Vänsterpartiets beslutsamhet när det gäller att stoppa de så kallade marknadshyrorna. Regeringen Löfven hänger på en skör tråd som kan brista redan måndag morgon klockan 10.

Stefan (S) har dock en oanad förmåga att alltid landa med fötterna först och klura sig ur kniviga situationer men frågan är om ens han kan klara sig ur kaoset denna gång.

Foto: Stefan Löfven, Facebook

[yop_poll id="223"]