Klavertramp i Finland – 900 KUK-bilskyltar vållar uppståndelse

2021 09 25

Efter en pinsam miss hos Transportverket i Finland rullar nu en mängd KUK-bilar på vägarna vilket vållar stor uppståndelse.

Bokstavskombinationen KUK är inte tillåten i Sverige och är inte heller tänkt att användas i Finland men nu glider plötsligt en mängd KUK-bilar fram på vägarna rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Körde om KUK-Tesla

– På väg till jobbet såg jag en Tesla med registreringsskylten KUK och tre siffror. Visste inte att det var en tillåten bokstavskombo i det här sammanhanget. Men rimligt ändå på nåt sätt, tänkte jag. Och körde om med min Toyota, uppger Thomas Lundin.

BMW-kukbilar

Snart framkom det att en mängd personer gjort liknande observation och det handlar särskilt om påkostade BMW-bilar. En person upptäckte över 10 BMW-bilar vid hamnen.

– En hel KUK-kull. Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare, framhåller hon i sociala medier.

Svenskspråkiga undrade

Terhi Ahde-Uusitalo är en av de som nyligen inhandlade en ny BMW-tjänstebil med KUK-plåt. Bilhandlaren förklarade att Transportverket kostnadsfritt byter ut registerplåtarna då ordet väcker anstöt på svenska.

– Jag tyckte det var lite lustigt. Först tänkte jag att jag inte ids göra något åt saken eftersom jag ville ta bilen i bruk genast, säger Ahde-Uusitalo som körde med KUK-plåtarna i fem veckor. Men svenskspråkiga bekanta undrade om hon visste vad det stod på skylten.

Inte trevligt för grannarna

– Mina grannar är svensktalande och jag tänkte att det kanske för dem inte är så trevligt att varje dag se vad det står på min bil. Bolaget som jag jobbar för har dessutom svenskspråkiga ägare, säger Ahde-Uusitalo till Hufvudstadsbladet. Hon beslutade sig därefter för att byta registreringsplåtarna.

Fick respons

KUK-skyltarna beror på ett mänskligt misstag förklarar de ansvariga.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid Transport- och kommunikationsverket, till Hufvudstadsbladet.

Foto: Hans Malm, FB

[yop_poll id="663"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen