Klavertramp i Finland – 900 KUK-bilskyltar vållar uppståndelse

2021 09 25

Efter en pinsam miss hos Transportverket i Finland rullar nu en mängd KUK-bilar på vägarna vilket vållar stor uppståndelse.

Bokstavskombinationen KUK är inte tillåten i Sverige och är inte heller tänkt att användas i Finland men nu glider plötsligt en mängd KUK-bilar fram på vägarna rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Körde om KUK-Tesla

– På väg till jobbet såg jag en Tesla med registreringsskylten KUK och tre siffror. Visste inte att det var en tillåten bokstavskombo i det här sammanhanget. Men rimligt ändå på nåt sätt, tänkte jag. Och körde om med min Toyota, uppger Thomas Lundin.

BMW-kukbilar

Snart framkom det att en mängd personer gjort liknande observation och det handlar särskilt om påkostade BMW-bilar. En person upptäckte över 10 BMW-bilar vid hamnen.

– En hel KUK-kull. Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare, framhåller hon i sociala medier.

Svenskspråkiga undrade

Terhi Ahde-Uusitalo är en av de som nyligen inhandlade en ny BMW-tjänstebil med KUK-plåt. Bilhandlaren förklarade att Transportverket kostnadsfritt byter ut registerplåtarna då ordet väcker anstöt på svenska.

– Jag tyckte det var lite lustigt. Först tänkte jag att jag inte ids göra något åt saken eftersom jag ville ta bilen i bruk genast, säger Ahde-Uusitalo som körde med KUK-plåtarna i fem veckor. Men svenskspråkiga bekanta undrade om hon visste vad det stod på skylten.

Inte trevligt för grannarna

– Mina grannar är svensktalande och jag tänkte att det kanske för dem inte är så trevligt att varje dag se vad det står på min bil. Bolaget som jag jobbar för har dessutom svenskspråkiga ägare, säger Ahde-Uusitalo till Hufvudstadsbladet. Hon beslutade sig därefter för att byta registreringsplåtarna.

Fick respons

KUK-skyltarna beror på ett mänskligt misstag förklarar de ansvariga.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid Transport- och kommunikationsverket, till Hufvudstadsbladet.

Foto: Hans Malm, FB

[yop_poll id="663"]