KLARLAGT: Så mycket julmust räknas som rattfylleri
2022 12 25
Rykten har hävdat att man kan blåsa positivt i alkoholmätare genom att dricka julmust.
Bland annat har det under december spridits videos på Tiktok där detta påstås bevisas, någonting som fick polisen att sätta ned foten.
– Det stämmer inte. Ni kan dricka hur mycket julmust som helst, framhöll Karlskronapolisen på sin Facebooksida efter att myndigheten förklarat att man själva testat.
Men polisen visar sig ha fel.
Det går inte att dricka hur mycket som helst och fortfarande blåsa negativt. Däremot krävs det otroliga mängder.
Så mycket krävs
För att tekniskt sett bli rattfull krävs det nämligen 4,6 liter för en genomsnittlig man och tre liter för en genomsnittlig kvinna, slår företaget Alocosense laboratories fast, rapporterar P4 Östergötland.
Musten måste dessutom mer eller mindre drickas med botten upp utan paus, och toleransen kan fortfarande variera från person till person.
– Risken för rattfylla är alltså liten då det i stort sett krävs att man sveper stora mängder must, betonar radiokanalen.
Ingenting som med andra ord rekommenderas att göra idag under julmiddagen.
"Rattfyllans högtid"
Ifjol anmäldes 23 000 brott om rattfylleri under hela året och polisen har ofta beskrivit julen som “rattfyllans högtid”.
I Sverige räknas det som att köra rattfull om du med minst 0,2 promille i alkohol i blodet, eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften, framför ett motordrivet fordon. Även narkotika faller under rattfylleri.
Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften.
Straffen för att köra rattfull är allt från böter till fängelse i upp till två år.
– Om det är ett förstagångsbrott och om föraren inte har orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller skyddstillsyn kombinerat med samhällstjänst. Skyddstillsyn kan innebära att den dömde får läkarvård eller nykterhetsvårdande behandling, förklarar Trafikverket på sin hemsida.
Dricker nästan 30 miljoner liter
Men att julmust skulle vara grund för att köra påverkad är alltså osannolikt, förutsatt att man inte är extremt törstig.
– Det finns lite alkohol i julmust och jästa produkter överlag, har Tomas Jonsson på Motorförarnas Helnykterhetsförbund sagt till SVT vid ett tidigare tillfälle.
Svenskarna kan med andra ord dricka julmust med gott samvete – och vi dricker mer än aldrig förr.
Förra året drack svenska folket mer än 28,4 miljoner liter av Apotekarnes Julmust, meddelar Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande. I år beräknas siffran stiga med en miljon liter.
Det är framför allt den sockerfria varianten som drar upp ökningen.
– De senaste åren har konsumtionen av lightmust ökat kraftigt – försäljningen har dubblerats jämfört med för fem år sedan och Apotekarnes sockerfria julmust står numera för 50 procent av den totala konsumtionen av Apotekarnes Julmust, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
Foto: J. Baborak resp Carlsberg Sverige
Text: Redaktionen