KLARLAGT: Detta ökar drickandet i Sverige

2023 07 13

Svenska folkets alkoholkonsumtion ökar under sommarmånaderna.

Enligt organisationen IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, ökar alkoholkonsumtionen med hela 70 procent under sommaren.

­ – Under juni och juli är svenskens alkoholkonsumtion som högst. I juli förra året drack vi 67 procent mer än i bottenmånaden februari, antal dryckestillfällen var 43 procent fler och antalet intensivkonsumtionstillfällen var 86 procent fler, framhåller IQ i ett pressmeddelande.

Pekar ut stark bidragande orsak

Semestertider och mer tid i vänners sällskap kan vara två anledningar till att drickandet ökar under sommaren.

Men det finns även en annan starkt bidragande orsak: Sociala medier fylls av bilder på alkohol.

Ett fenomen som ökar den totala alkoholkonsumtionen i samhället.

– Forskning visar att risken att unga ska dricka alkohol den närmsta månaden ökar om deras vänner postar inlägg om alkohol. Vi kan anta att detta mönster ser snarlikt ut i övriga befolkningen, skriver IQ.

Kan vara problematisk

Mojtaba Ghodis, vd på IQ, varnar för att det stora antalet alkoholbilder i sociala medier-flödet kan vara problematiskt.

Framför allt för personer som har svårt att avstå alkohol.

–  En utmaning är att när du och jag omedvetet, och med positivt uppsåt, delar med oss av våra semesterbilder med alkohol i handen så kan det påverka andras alkoholvanor negativt. För många av oss är det troligen inget problem med alkoholromantik i våra flöden, men så är det inte för alla, säger Mojtaba Ghodis.

IQ:s vd går nu ut med flera uppmaningar till personer som riskeras att påverkas negativt av alkoholbilder i flödet.

–  Om alkoholbilder påverkar dig negativt kan det vara läge att rensa bland vilka konton du följer, behåll de som ger dig inspiration och energi. Eller till och med ta en paus från sociala medier, njuta av dina egna stunder och sluta jämföra med andras.

IQ:s tips för sociala medier i sommar

Rensa. Om alkoholbilder påverkar dig negativt kan det vara läge att rensa bland vilka konton du följer, behåll de som ger dig inspiration och energi. 

Pausa. Påverkas du av alkoholbilder i flödet så att du känner ett sug efter att dricka, trots att du inte tänkt det? Ta i så fall en paus från sociala medier, njut av dina egna stunder och sluta jämföra med andras. 

Reflektera. Kom ihåg att vardagens rutiner, som att diska eller dammsuga, inte delas lika ofta.

Foto: M. Joannon

Text: Redaktionen