Kinas ondskefulla klor river allt värre mot Hong Kong

2021 06 04

Polisen i Hong Kong har gripit en av de ledande människorättsaktivisterna inför 32-årsdagen av massakern på Himmelska Fridens Torg där 2 600 personer mördades av regimens styrkor 4 juni 1989.

Demokratiaktivisten Chow Hang Tung greps av civilklädd polis utanför sitt hem i samband med att kinavänliga myndigheter i Hong Kong för andra året i rad förbjuder ljusmanifestationer som hedrar offren vid massakern.

Hong Kong och Macau är de enda platserna i den kinesiska regionen där man fått genomföra minnesstunder men nu stoppas möjligheten på båda platserna med hänvisning till coronarestriktioner – trots att minnesstunderna äger rum utomhus.

Villig betala priset

-Jag är beredd på att gripas. Det är så här det är i Hong Kong nu. Om du kämpar för demokrati i en diktatur så är arrestering oundvikligt. Jag är villig att betala priset för att kämpa för demokrati, sa hon till BBC News innan gripandet.
ANALYS

Delar av världen går tyvärr i en antidemokratisk riktning; Turkiet, Belarus, Ryssland, Myanmar och Kina bland annat. Det är hjärtskärande hur Hong Kong efter överlämnande från Storbritannien drabbas allt hårdare av diktaturens ondskefulla klor.

Det kommer en dag då regimen i Kina faller men den dagen tycks tyvärr långt borta. Den fria världen och ett samlat EU är i behov av en ny och uppdaterad strategi där man betydligt effektivare och med bättre träffsäkerhet motverkar diktaturen, stödjer demokratiaktivisterna och samtidigt försvarar omvärlden mot Kinas allt värre agerande både i Kina men också mot övriga världen inklusive Sverige.

[yop_poll id="157"]