Kina varnar Tyskland: sluta omedelbart

2025 04 30

Kina uppmanar Tyskland att sluta “smutskasta och förtala” deras land.

Den skarpa tillsägelsen kommer efter att en kinesisk medborgare, som arbetat för en tysk ledamot i Europaparlamentet, förra veckan åtalades för spionage för Kinas räkning.

Han misstänks för att ha vidarebefordrat information från EU-parlamentet.

Nu reagerar Kina på gripandet.

– Vi uppmanar den tyska sidan att sluta smutskasta och förtala Kina, och att vidta konkreta åtgärder för att upprätthålla den positiva dynamiken i utvecklingen av bilaterala relationer, säger Guo Jiakun, talesperson för Kinas utrikesdepartement, enligt AFP.

– Det så kallade “Kinaspionagehotet” är rent påhitt och illvilligt förtal, fortsätter Guo och säger att Kina “alltid har upprätthållit principerna om ömsesidig respekt”.

Assistent till AfD-politiker

Mannen som misstänks för spionage jobbade för Maximilian Krah som företrädde högerpartiet Alternative für Deutschland, AfD, i EU-parlamentet, enligt tyska ARD och Zeit.

Krah valdes in 2019 och var partiets toppkandidat i valet förra året, men uteslöts efter att ha bagatelliserat brott begångna av Nazityskland. Politikern gjorde senare comeback i partiet och valdes in i det tyska parlamentet i februari.

500 dokument

Enligt åklagarna har den kinesiska medborgaren utnyttjat sitt jobb som Krahs assistent för att samla in information om EU-parlamentets “överläggningar och beslut” och föra det vidare till kinesisk underrättelsetjänst.

Han misstänks ha anskaffat över 500 dokument, varav några klassas som “särskilt känsliga”.

Utöver det ska personen även ha samlat in underrättelser om ledande AfD-politiker och spionerat på kinesiska dissidenter i Tyskland, enligt åtalet.

Stängdes av

EU stängde av assistenten efter att han arresterats i april förra året. Ytterligare en kinesisk medborgare åtalas nu för att ha hjälpt assistansen att få tillgång till information om flyg och passagerare på flygplatsen i Leipzig.

Uppgifterna anses ha gällt flyg som transporterade försvarsutrustning samt “personer med kopplingar till ett tyskt vapenföretag”.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ovaccinerade uppmanas ställa in semestern i sommar

2025 04 30

En extremt smittsam sjukdom har åter fått fart i Europa.

Antalet fall har nu nått den högsta nivån på 25 år, enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO.

Över hela världen ses en ökning på 70 procent sedan 2023.

Det handlar om mässling som nu får experter att varna vissa barnfamiljer för att åka på semester på kontinenten, rapporterar norska medier.

– Jag skulle nog tänka mig för om jag skulle ta med ett spädbarn på en utlandsresa innan de vaccinerades, inklusive i Europa, säger Elin Saga Kjørholt från Unicef till NRK.

"Åk inte"

Mässling är en mycket smittsam sjukdom. En person smittar mellan 12 och 18 personer.

Barn under fem år står dessutom för över 40 procent av de rapporterade fallen i 53 länder i Europa och Centralasien, enligt FN.

En stor förklaring är att vaccinationsgraden minskar och flockimmuniteten därmed försvagas.

– Det är det mest smittsamma vi har, både med luftburen och droppsmitta, säger Gunnar Hasle till Dagbladet.

Han är överläkare på Kry reseklinik och specialist i infektionsmedicin. Experten varnar uttryckligen familjer att resa till länder med hög smittspridning om man reser med ett ovaccinerat barn.

– Om du ska åka till ett av länderna med högst förekomst skulle jag överväga att inte åka. Exotiska resmål med små barn är helt onödiga, säger Hasle.

– Om du absolut måste resa med en bebis, så påskynda vaccinationen.

Tio gånger så många fall

Mässling beskrivs av experter som den allvarligaste av alla barnsjukdomar, med symtom som hög feber, hosta och utslag på kroppen.. Förra året stod Europa för en tredjedel av alla fall av sjukdomen i hela världen. Nästan tio gånger så många fall konstaterades jämfört med året dessförinnan.

Rumänien var värst med nästan 31 000 fall av mässling.

Även i USA har mässling fått fart och förra veckan varnade forskare för att sjukdomen är på väg att komma tillbaka med regelbunden spridning på höga nivåer.

I Sverige har i genomsnitt 16 fall rapporterats per år under den senaste tioårsperioden, enligt Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Mycket smittsamt virus på väg att braka loss i USA

Foto: CDC resp A. Spratt

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen