Kina svarar på USA:s ballongnedskjutning

2023 02 05

Det kinesiska utrikesdepartementet uttrycker kraftigt missnöje efter nedskjutningen.

En stor luftballong upptäcktes i veckan i amerikanskt luftrum och myndigheter har misstänkt att det rört sig om en kinesisk övervakningsballong. 

Kina har sedermera bett om ursäkt och menat att ballongen hamnar på villovägar och att den använts för forskning och vetenskapliga ändamål.

På fredagskvällen sköts ballongen ned av USA, någonting som skapat frustration i Kina, uppger CNN.

– Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot USA:s användning av våld för att attackera obemannade luftskepp, uppger landets utrikesdepartement i ett meddelande.

“Bryter mot praxis”

Den uppmärksammade ballongens närvaro i amerikanskt luftrum fick USA:s utrikesminister Anthony Blinken att ställa in ett planerat besök i Peking.

Amerikanska försvarskällor menar att ballongen inte kan förknippas med meteorologiska funktioner, såsom Kina uppgett, och att det istället handlar om en ballong för övervakning.

Kinas utrikesdepartement menar att USA överreagerar.

– USA insisterar och att använda våld, uppenbart överreagera och allvarligt bryta mot internationell praxis. Kina kommer resolut att skydda relevanta företags legitima rättigheter och intressen, framhåller de.

Taiwan kommenterar händelsen

Nedskjutningen har lett till diplomatiska utmaningar mellan USA och Kina.

Amerikanska tjänstemän har klargjort att ballongen inte utgjorde något militärt hot mot landet.

Taiwan har utfärdat ett uttalande sedan händelsen, och riktar kritik mot Kina.

– Det kinesiska kommunistpartiets handlingar som bryter mot internationell rätt och kränker andra länders luftrum och suveränitet bör inte tolereras i ett civiliserat internationellt samfund, menar Taiwans utrikesdepartement enligt BBC.

Även över Sydamerika

Ytterligare en kinesisk ballong har observerats flyga över Sydamerika.

Även den ballongen tros vara ämnad för övervakning.

– Vi ser rapporter om en ballong som passerar Latinamerika. Vi bedömer nu att det är ytterligare en kinesisk övervakningsballong, säger Pentagons pressekreterare general Patrick S. Ryder i ett uttalande till CNN.

Foto: B. Matangelo resp J. Hoehne

Text: Redaktionen