Kina ökar den militära förmågan

2023 03 05

Kina ökar sin försvarsbudget med 7,2 procent.

Rysslands anfallskrig i Ukraina har nu pågått i över ett år och efterlämnat stor förödelse.

De geopolitiska spänningarna är höga och många länder väljer att öka sina militära utgifter.

Ett av dem är Kina, som i samband med den nationella folkkongressen meddelar att de kommer öka sin försvarsbudget med 7,2 procent.

Det innebär att landets militära budget landar på omkring 2,3 biljoner kronor, rapporterar CNN.

I alla riktningar

Kina har redan idag världens största stående armé med 2 miljoner soldater.

Landet har sjösatt ett tredje hangarfartyg och har stora militära lager.

– Våra väpnade styrkor bör intensifiera den militära utbildningen och beredskapen över hela linjen, ta fram ny militärstrategisk vägledning, lägga större energi på utbildning under stridsförhållanden och göra väl samordnade insatser för att stärka det militära arbetet i alla riktningar och områden, menar premiärminister Li Keqiang.

“Stor potential”

Kina redovisade under folkkongressen även ekonomiska siffror och har satt ett tillväxtmål på runt 5 procent för 2023.

Vad gäller 2022 växte landets BNP med 3 procent, mindre än önskat och i huvudsak på grund av förlängda covidrestriktioner.

– Kinas ekonomi genomgår en stadig återhämtning och visar stor potential och drivkraft för ytterligare tillväxt, menar Li.

Motsätter sig självständighet

Ett geopolitiskt orosmoln är situationen mellan Taiwan och Kina som fortsatt är mycket ansträngd.

I folkkongressen underströk premiärministern att Kina fortsatt motsätter sig Taiwanesisk självständighet och förespråkar ett “återförenande”, rapporterar Bloomberg.

Militär modernisering

Den amerikanska tjänstemannen Mark Milley har tidigare informerat att han tror att den kinesiske presidenten Xi Jinping vill ha förmågan att ta över Taiwan 2027.

Presidenten har pushat för en militär modernisering, men utrikesminister Qin Gang menar att det inte finns någon grund i att Kina skulle öka trycket mot Taiwan.

Foto: B. Matangelo resp A. Gigi

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen