Kina har byggt otäckt rymdvapen – kuslig kopia från Star Wars

2024 11 07

Kinesiska forskare hävdar att man har byggt en “verklig Dödsstjärna”.

Vapnet skulle kunna användas för att förstöra fienders satelliter som färdas i sina omloppsbanor.

Till skillnad från konventionella vapen, som använder projektiler eller sprängämnen, kombinerar detta science-fiction-inspirerade vapen störtfloder av elektromagnetisk strålning för att förstöra sina mål.

Metoden är obehagligt likt den laser som används av den mörka sidan i Star Wars-filmerna för att förstöra planeter.

Vapnet påstås ha utvecklats av Xian Navigation Technology Research Institute, som arbetar under China Electronics Technology Group Coorporation och som är en av de främsta leverantörerna av elektroniska vapen till Kinas militär.

Det rapporterar Daily Mail.

Kan användas av militären

Beskedet låter nästan som om det är frågan om en science-fiction-film.

För att kunna avfyra vapnet måste de elektromagnetiska pulserna träffa exakt samma mål inom loppet av 170 biljondelar av en sekund.

Det kräver en timing mer exakt än atomuren på avancerade GPS-satelliter och är en bedrift som fram till idag i princip betraktats som omöjlig.

Men nu uppges vapnet ha gått igenom experimentella försök för potentiell militär tillämpning, uppger den brittiska tidningen.

– Detta kan användas för att nå flera mål som undervisning och träning samt verifiering av ny teknik och militära övningar, framhåller experter på området.

Oklart om det sätts in

Mycket av detaljerna kring vapnet är dock fortfarande höjt i dunkel.

Det är oklart när vapnet kommer att sättas in – och om det överhuvudtaget kommer att ske.

Men enligt akademiska tidskrifter i Kina tyder dock en hel del på att mikrovågsvapen som detta utvecklas just för att användas i rymden, uppger Daily Mail.

Till skillnad från Dödsstjärnan i Star Wars lär det sannolikt inte heller ha kraften att spränga några planeter, men skulle däremot kunna orsaka förödelse på fienders kommunikationer eller GPS-satelliter.

En sådan teknik skulle kunna ge avgörande fördelar i en väpnad konflikt.

Läs mer och se illustrationer av Kinas nya rymdvapen genom att klicka här (länk till Daily Mail).

Foto: President of Russia Office resp T. van Kessel

Text: Redaktionen


Kraftig prisförändring för chips och godis

2024 11 06

Snacks och godis är den varukategori som ökat mest i pris.

Det visar ny statistik från Matpriskollen. 

Sedan oktober 2023 har priserna för snacks och godis ökat med hela 8,4 procent i genomsnitt. Det är 3,3 procentenheter mer än mejeriprodukter, som tar andraplatsen på prisökningslistan.

”600 miljoner kronor dyrare”

I genomsnitt ökade livsmedelspriserna med 0,2 procent i oktober, enligt Matpriskollen.

– 0,2 procent kan låta som en mycket liten siffra men det innebär faktiskt ungefär 600 miljoner kronor dyrare dagligvaror på årsbasis så det rör sig om ganska stora summor även om vi de senaste åren tyvärr sett betydligt högre ökningar än så, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Enligt Mazur är prisökningarna på mejeriprodukter mest oroväckande.

– Det vi ser är dramatiskt då mejeriprodukter utgör hela 18 procent av totala dagligvaruförsäljningen. så det är en stor del av vad vi handlar och äter.

Tre produkter pekas ut

Tre mejeriprodukter noterade störst prisökningar i oktober. Det rör sig om matfett som ökade mest med 3,6 procent och mjölk & grädde med 2,4 procent.

Arla Foods och Norrmejeriers produkter utgjorde en stor del av prisuppgångarna.

–  Ett Bregottpaket 500 gram, har nu ökat med 10 kronor sedan i våras. Nu steg det 5 kronor eller runt 10 procent. Priserna nu är på samma höga nivå som efter att kriget bröt ut 2022. Detsamma gäller smörpaketen från Arla. Ett laktosfritt smörpaket från Arla kostar nu cirka 75 kronor. En ökning med hela 7 kronor under oktober. Det är stora ökningar och tyvärr är det nog mer att vänta då matfettspriserna ökar i Europa, säger Ulf Mazur.

Därför stiger priset

Enligt Matpriskollen finns det tre anledningar till varför mejeripriserna ökar:

- Avräkningspriset till Arlas bönder har ökat 7 månader i rad och nu höjdes det även för november. Det är nu högre än 2022. Avräkningspriset reflekterar efterfrågan och utbud på mjölk i Europa. Sedan ett tag är efterfrågan mycket högre än utbudet och då stiger priserna och ersättningen Arlabönder i alla länder likaså. Mängden mjölk i Europa minskar och räcker helt enkelt inte till och då stiger priserna. 

- Det andra är den Gröna omställningen, där vi i Sverige måste göra stora klimatinvesteringar för att klara våra klimatmål. Därför fonderar Arla Foods pengar så att man kan stötta initiativ på gårdarna för att göra insatser för biologiska mångfalden och på så sätt minska utsläppen eller användandet av fossila produkter. Det kan tex vara att testa nya foder för att få ner utsläppen av metangas. Det kostar bara för bonden, men man investerar för att möta klimatmålen.

- Det tredje är de ökande förpackningsavgifterna på grund av Producentansvaret för förpackningar som infördes 2023, där producenten av en produkt ska betala kostnaden för återtagningen. Kommunerna sköter insamlingen, men producenterna får notan och därefter vi konsumenter och den ökar hela tiden. 

Källa: Matrpiskollen

Foto: A. Jostelius resp E. Doronila

Text: Redaktionen


Klassiskt hotell går i konkurs – efter 122 år

2024 11 06

Ett anrikt Stockholmshotell går i konkurs.

Det är klassiska Waxholms hotell som har skickat in en konkursansökan.

Hotellet har funnits sedan 1902 men har nu fått det tufft.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Det gick inte”

Ägaren Therese Liljeqvist förklarar situationen i ett känslosamt inlägg på Facebook.

– Det gick inte. Jag är helt förtvivlad idag för jag har nyss skickat in konkursansökan för Waxholms Hotell. Det är så sorgligt, men det finns ingen annan utväg när de sista halmstrån jag greppade efter inte visade sig hålla, förklarar hon.

– Jag sa upp hyresavtalet i juni och skulle lämnat sista september, och sen accepterade jag att driva hotellet vidare även i oktober för att ge fastighetsägaren ytterligare tid för att hitta en ny operatör. 

– Någon ny operatör har inte presenterats och att fortsätta att driva hotellet med nuvarande hyra och villkor går bara inte.

Efter 122 år

I oktober 1902 öppnade det nybyggda Waxholms Hotell under ledning av Augusta Karlsson. 

En tallrik smör, ost och sill med brännvin kostade då 55 öre, betonar hotellet via sin webbsida.

Krögarna Åke Söderquist och Nicky Forbes tog över driften av hotellet 1981 och lyckades locka mängder av besökare till hotellet.

– 1982 sändes tv-programmet Waxholms 1:an med Bengt Bedrup direkt från Waxholms Hotell och Badholmen som gav bra publicitet och lockade besökare, framhåller Waxholms hotell.

“Har kämpat hårt”

Therese Liljeqvist förklarar att hon ska “jobba igenom allt vad en konkurs kan innebära” och “sätta ny kurs”.

– Jag och all personal på hotellet har kämpat så hårt och det gör ont i själ och hjärta att det ändå slutar såhär, kanske med stängning och kanske med arbetslöshet, detta trots att så mycket har utvecklats positivt på hotellet. Men nu är det som det är. 

Hotellet kommer eventuellt att fortsätta vara öppet under november månad.

Det finns dock beslut som konkursförvaltaren måste ta som kan påverka driften och mycket är oklart gällande vad som blir av situationen framgent.

Arkivfoto: C. Cortijo

Text: Redaktionen