KD och SD protesterar mot Löfvens nya plan för att bli statsminister igen

2021 06 29

KD och SD protesterar mot Stefan Löfvens (S) nya plan för att komma tillbaka till makten om Ulf Kristersson (M) misslyckas.

Efter S-ledarens möte med talmannen idag indikerade Stefan (S) att han kan vara öppen för att vinna en statsministeromröstning i talmansrundorna och först i ett senare skede hantera hur han ska få igenom sin höstbudget.

– Det är ett alternativ som ger mer tid, ja, sa S-ledaren.

Bör inte tillträda

Detta skulle kunna öka Stefan Löfvens chanser betydligt men både KD:s partiledare och SD:s partiledare är kritiska till planen.

– Jag uppfattar att statsminister Stefan Löfven inte har för avsikt att sitta kvar om det är så att hans budget faller i höst. Och i och med att det just nu inte ser ut som att en socialdemokratisk budget skulle kunna gå igenom i höst så bör han ju heller inte tillträda, säger Ebba Busch (KD).

Oansvarigt anser Jimmie

SD-ledaren håller med.

– Det skulle vara ganska oansvarigt att tillträda utan att man har försäkrat sig om att det också finns stöd för inte minst den budget man avser presentera. Om Stefan Löfven menar att han först ska tillträda och sen då avgå senare i höst, vinter om det är så att hans budget inte går igenom. Så tycker jag att då ska man inte ska bli statsminister, säger Jimmie Åkesson (SD).

ANALYS

För att kunna styra landet och regeringen effektivt behöver man få igenom sin budget vilket är motorn i politiken. Budgeten innehåller alla ekonomiska reformer som påverkar alla politikområden. Det har hänt att en sittande regering inte får igenom sin budget och istället tvingas styra på oppositionens budget – vilket fungerar men inte på ett bra sätt.

Det finns emellertid inga formella regler som kräver att man på förhand måste kunna visa hur man ska få majoritet för sin budget innan man vinner en statsministeromröstning.

Det är mycket möjligt, ja till och med troligt, att S-MP nu försöker att vinna statsministeromröstningen med hjälp av C och V utan att först försäkra sig om budgetstöd från V och C – helt enkelt för att Centern vägrar samverka med V som man anser har en alltför vänsterinriktad ekonomisk politik.

Foto: Ebba Busch, FB

[yop_poll id="294"]

Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen