KD och SD protesterar mot Löfvens nya plan för att bli statsminister igen

2021 06 29

KD och SD protesterar mot Stefan Löfvens (S) nya plan för att komma tillbaka till makten om Ulf Kristersson (M) misslyckas.

Efter S-ledarens möte med talmannen idag indikerade Stefan (S) att han kan vara öppen för att vinna en statsministeromröstning i talmansrundorna och först i ett senare skede hantera hur han ska få igenom sin höstbudget.

– Det är ett alternativ som ger mer tid, ja, sa S-ledaren.

Bör inte tillträda

Detta skulle kunna öka Stefan Löfvens chanser betydligt men både KD:s partiledare och SD:s partiledare är kritiska till planen.

– Jag uppfattar att statsminister Stefan Löfven inte har för avsikt att sitta kvar om det är så att hans budget faller i höst. Och i och med att det just nu inte ser ut som att en socialdemokratisk budget skulle kunna gå igenom i höst så bör han ju heller inte tillträda, säger Ebba Busch (KD).

Oansvarigt anser Jimmie

SD-ledaren håller med.

– Det skulle vara ganska oansvarigt att tillträda utan att man har försäkrat sig om att det också finns stöd för inte minst den budget man avser presentera. Om Stefan Löfven menar att han först ska tillträda och sen då avgå senare i höst, vinter om det är så att hans budget inte går igenom. Så tycker jag att då ska man inte ska bli statsminister, säger Jimmie Åkesson (SD).

ANALYS

För att kunna styra landet och regeringen effektivt behöver man få igenom sin budget vilket är motorn i politiken. Budgeten innehåller alla ekonomiska reformer som påverkar alla politikområden. Det har hänt att en sittande regering inte får igenom sin budget och istället tvingas styra på oppositionens budget – vilket fungerar men inte på ett bra sätt.

Det finns emellertid inga formella regler som kräver att man på förhand måste kunna visa hur man ska få majoritet för sin budget innan man vinner en statsministeromröstning.

Det är mycket möjligt, ja till och med troligt, att S-MP nu försöker att vinna statsministeromröstningen med hjälp av C och V utan att först försäkra sig om budgetstöd från V och C – helt enkelt för att Centern vägrar samverka med V som man anser har en alltför vänsterinriktad ekonomisk politik.

Foto: Ebba Busch, FB

[yop_poll id="294"]