KD anser att SD låter pensionärerna vänta för länge på höjd pension

2021 09 30

KD anser att SD:s pensionsförslag om 1 000 kronor mer till pensionärerna om 3 år har flera brister.

Partiledaren Ebba Busch menar att SD-reformen som ska ge pensionärerna en tusenlapp mer i plånboken varje månad genomförs alldeles för sent eftersom det inte genomförs förrän år 2024.

2024 är för sent

– Pensionerna behöver en realistisk lösning här och nu, säger Ebba Busch (KD) till TV4. Hon anser att tre år framåt i tiden är alldeles för lång tid för pensionärerna att vänta på att få förstärkning i plånboken.

Behöver stöd redan nu

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt uppger till SvD att det inte är realistiskt att kunna genomföra ”tusenlapps-reformen” förrän 1 januari 2024. Men KD anser att pensionärerna behöver stöd redan nu.

– Vi kan inte göra en lösning som ligger flera år framåt i tiden, framhåller Ebba Busch.

SD:s förslag svårt att genomföra

SD:s satsning på pensionärerna är partiets paradfråga inför partiets skuggbudget som presenteras nästa vecka. Men KD anser att förslaget har ytterligare ett stort minus utöver att det ligger för långt fram i tiden. Förslaget är för komplicerat och därför svårt att överhuvudtaget genomföra anser KD.

För komplext

– Vi kan inte göra en komplex, knappt genomförbar förändring, säger Ebba Busch (KD).

För att genomföra SD:s pensionsförslag behöver bland annat följande förändringar ske enligt SvD:

▪SD vill slopa den allmänna pensionsavgiften

▪SD vill höja arbetsgivarnas ålderspensions­avgift från 10,21 till 18,5 procent av brutto­inkomsten

▪SD vill samtidigt sänka den allmänna löneavgiften till 3,33 procent.

ANALYS

Det är sällan som KD och SD råkar i luven på varandra men pensionärerna är en nyckelgrupp för båda partierna inför valet 2022. Även Socialdemokraterna är i stort behov av pensionärernas stöd. Exakt hur pensionssystemet fungerar är en mycket komplex fråga som är svårt för allmänheten att sätta sig in i.

Men det handlar helt klart om väldigt stora belopp i statsfinanserna och därför lär beslutet till slut hamna hos Moderaterna eller Socialdemokraterna beroende på vilken sida av de två regeringsalternativen som vinner valet.

Foto: SD, FB resp, Kristdemokraterna , FB


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen