KD anser att SD låter pensionärerna vänta för länge på höjd pension

2021 09 30

KD anser att SD:s pensionsförslag om 1 000 kronor mer till pensionärerna om 3 år har flera brister.

Partiledaren Ebba Busch menar att SD-reformen som ska ge pensionärerna en tusenlapp mer i plånboken varje månad genomförs alldeles för sent eftersom det inte genomförs förrän år 2024.

2024 är för sent

– Pensionerna behöver en realistisk lösning här och nu, säger Ebba Busch (KD) till TV4. Hon anser att tre år framåt i tiden är alldeles för lång tid för pensionärerna att vänta på att få förstärkning i plånboken.

Behöver stöd redan nu

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt uppger till SvD att det inte är realistiskt att kunna genomföra ”tusenlapps-reformen” förrän 1 januari 2024. Men KD anser att pensionärerna behöver stöd redan nu.

– Vi kan inte göra en lösning som ligger flera år framåt i tiden, framhåller Ebba Busch.

SD:s förslag svårt att genomföra

SD:s satsning på pensionärerna är partiets paradfråga inför partiets skuggbudget som presenteras nästa vecka. Men KD anser att förslaget har ytterligare ett stort minus utöver att det ligger för långt fram i tiden. Förslaget är för komplicerat och därför svårt att överhuvudtaget genomföra anser KD.

För komplext

– Vi kan inte göra en komplex, knappt genomförbar förändring, säger Ebba Busch (KD).

För att genomföra SD:s pensionsförslag behöver bland annat följande förändringar ske enligt SvD:

▪SD vill slopa den allmänna pensionsavgiften

▪SD vill höja arbetsgivarnas ålderspensions­avgift från 10,21 till 18,5 procent av brutto­inkomsten

▪SD vill samtidigt sänka den allmänna löneavgiften till 3,33 procent.

ANALYS

Det är sällan som KD och SD råkar i luven på varandra men pensionärerna är en nyckelgrupp för båda partierna inför valet 2022. Även Socialdemokraterna är i stort behov av pensionärernas stöd. Exakt hur pensionssystemet fungerar är en mycket komplex fråga som är svårt för allmänheten att sätta sig in i.

Men det handlar helt klart om väldigt stora belopp i statsfinanserna och därför lär beslutet till slut hamna hos Moderaterna eller Socialdemokraterna beroende på vilken sida av de två regeringsalternativen som vinner valet.

Foto: SD, FB resp, Kristdemokraterna , FB