Katt har gjort otrolig resa – hamnade i Sverige

2023 06 10

En katt som är registrerad i Spanien har hamnat i Sverige.

Många kattägare är vana vid att katterna lever sitt eget liv om dagarna och gärna är borta ganska många timmar åt gången.

Det är inte ovanligt att djuren försvinner hemifrån, men katten Pelofino, som för närvarande sover under en barack i Bromma, tycks ha gjort en ovanlig resa.

På något sätt har Pelofino lyckats ta sig från Valencia i Spanien till Bromma i Sverige, och företagaren Kristian Schildt tror sig veta hur.

“Kommer varje dag”

För någon månad sedan uppmärksammade Schildt, som driver Glaskedjan i Bromma, kattens närvaro i området.

– Den här katten kommer varje dag till oss på verkstaden. Han går in på verkstaden, går en runda på verkstaden och kollar att allt är schysst. Sen kommer han in till mig på kontoret och hälsar.

– Sen går han ut och kollar så allt är i ordning på kundparkeringen. Sen går han bort förbi padelhallen mot byggmax, förklarade han via facebook.

Lånade skanner

Efter att Schildt lånat en skanner för att läsa av kattens chip så visade det sig att den registrerades i Valencia i Spanien för drygt ett år sedan, uppger Expressen.

Han tror sig nu veta hur katten tagit sig från Spanien till Sverige.

– Tidigare låg det en transportfirma bredvid oss, som hade en del lastbilar som gick till Spanien. Så det verkar som att han har kommit med någon lastbil.

Skrämmande och stressande

Det är ingen ovanlighet att katter kommer bort, men det kan vara både skrämmande och stressande för ägare.

Svenska kennelklubben framhåller att det kan vara bra att tala med grannar och göra en efterlysning om katten försvunnit.

– Det kan vara värdefullt att höra med grannarna, de kanske har sett eller hört något, och ni kan försäkra er om att katten inte av misstag blivit inlåst i en bod, källare eller liknande, förklarar SKK.

Sätt upp lappar

Det är även en bra idé att sätta upp lappar som informerar om att katten är försvunnen.

Det går även att kontakta katthem i ditt område och se om de har fått in någon katt.

Arkivfoto: M. Sbicego

Text: Redaktionen