– Kastades kvinnliga anhöriga ut från höga höjder även i Katthult?

2021 03 14

Jimmie Åkesson (SD) hämtar nu exempel från media på vad han menar med begreppet kulturell belastning.

På Facebook ger han två olika exempel från SVT och Aftonbladet i veckan.

🔸 SVT: Den radikala islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir har de senaste veckorna värvat i Järva. Deras antidemokratiska budskap är synligt i Rinkeby centrum och lappar har även delats ut i brevlådor. Deras mål är att etablera ett globalt islamiskt kalifat med sharialagar, uppger SVT.

🔸 Aftonbladet: Den unga kvinnan Sofia kastades av sin make ned från balkongen och föll 13 meter. I förhör framträder en bild av en man som varit svartsjuk och kontrollerande och som Sofia velat lämna. Ett liknande fall inträffade så sent om 10 december 2020 och det tycks vara det senaste i en lång rad liknande händelser, de så kallade balkongmorden

– Det är naturligtvis upp till var och en att göra en bedömning om detta är ett helt och hållet importerat problem eller om det var vanligt att ta livet av kvinnliga anhöriga genom att kasta dem från höga höjder även i Katthult, Lönneberga, redan för hundra år sedan, framhåller Jimmie.

Diskussionen om kulturell belastning uppkom när Jimmie på Twitter framhöll att ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

ANALYS

Att sharialagar och balkongmord är förfärligt har SD stort stöd för bland väljarna. Om de preciseringarna hade använts redan i ursprungstweeten istället för frasen "kulturell belastning" samt om texten uttryckts på ett sätt som inte hade uppfattats som svepande där många drogs över en kam så hade kritiken varit mindre. Sannolikt ledde tweeten till följande:

✅ Att Jimmie blir mer preciserad i kommande sociala medieinlägg

✅ Att M och KD upplever ökad stress kring samverkan med SD

✅ Att en del väljare tog ökat avstånd till SD då de ansåg att ursprungstexten var svepande samtidigt som den fortsatta debatten kan gynna SD då väljare delar SD:s syn kring de exempel som partiet nu preciserar.

[forminator_poll id="1470"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen