– Kastades kvinnliga anhöriga ut från höga höjder även i Katthult?

2021 03 14

Jimmie Åkesson (SD) hämtar nu exempel från media på vad han menar med begreppet kulturell belastning.

På Facebook ger han två olika exempel från SVT och Aftonbladet i veckan.

🔸 SVT: Den radikala islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir har de senaste veckorna värvat i Järva. Deras antidemokratiska budskap är synligt i Rinkeby centrum och lappar har även delats ut i brevlådor. Deras mål är att etablera ett globalt islamiskt kalifat med sharialagar, uppger SVT.

🔸 Aftonbladet: Den unga kvinnan Sofia kastades av sin make ned från balkongen och föll 13 meter. I förhör framträder en bild av en man som varit svartsjuk och kontrollerande och som Sofia velat lämna. Ett liknande fall inträffade så sent om 10 december 2020 och det tycks vara det senaste i en lång rad liknande händelser, de så kallade balkongmorden

– Det är naturligtvis upp till var och en att göra en bedömning om detta är ett helt och hållet importerat problem eller om det var vanligt att ta livet av kvinnliga anhöriga genom att kasta dem från höga höjder även i Katthult, Lönneberga, redan för hundra år sedan, framhåller Jimmie.

Diskussionen om kulturell belastning uppkom när Jimmie på Twitter framhöll att ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

ANALYS

Att sharialagar och balkongmord är förfärligt har SD stort stöd för bland väljarna. Om de preciseringarna hade använts redan i ursprungstweeten istället för frasen "kulturell belastning" samt om texten uttryckts på ett sätt som inte hade uppfattats som svepande där många drogs över en kam så hade kritiken varit mindre. Sannolikt ledde tweeten till följande:

✅ Att Jimmie blir mer preciserad i kommande sociala medieinlägg

✅ Att M och KD upplever ökad stress kring samverkan med SD

✅ Att en del väljare tog ökat avstånd till SD då de ansåg att ursprungstexten var svepande samtidigt som den fortsatta debatten kan gynna SD då väljare delar SD:s syn kring de exempel som partiet nu preciserar.

[forminator_poll id="1470"]