Kärnkraftsreaktor i Ringhals fortfarande stoppad – Inte önskvärt säger VD:n

2022 01 07

Mitt i kalla januari är halva Ringhals elproduktion utslagen och man har ännu inte identifierat vad felet beror på.

Ringhals VD Björn Linde ser allvarligt på det inträffade.

39 år gammal reaktor

– Det är inte önskvärt, säger vd:n till SVT. Han kan konstatera att att det bara var några dagar sedan kärnkraftsreaktorn slogs ut förra gången. Nu är det andra gången på bara en dryg vecka som den 39 år gamla reaktorn slås ut.

Vinterperioden

– Vi behöver lösa upp det här eftersom att kärnkraften är så viktig. Så behöver vi leverera och inte minst under vinterperioderna, säger VD Björn Linde.

Förlorad elproduktion – igen

Två dagar före nyårsafton, onsdag 29 december, stoppades Ringhals reaktor 3 automatiskt på grund av en styrstav i reaktorhärden. Elproduktion som skulle produceras gick förlorad fram till nyårsdagen och när det gäller det nya stoppet vet man ännu inte vad som ligger bakom.

Grundorsaken ännu okänd

– Vi har inte nått grundorsaken ännu på det felet som inträffade i går kväll. Men vi har kommit en bit på väg. Och det är klart att det liknar det som hände för en vecka sedan. Det är samma system som har löst ut, utan egentlig orsak utan på grund av ett signalfel, säger Linde till SVT.

Allmänheten behöver ej oroa sig

Vd:n poängterar att allmänheten inte behöver känna någon oro för situationen vid kärnkraftverket. 

– Det är ingen som behöver vara orolig för det som händer. Det är inte önskvärt att inte kunna producera – absolut. Men säkerheten sätter vi aldrig i risk, säger Björn Linde.

Dröjde sex dagar

Vid felet för en dryg vecka sedan då det förra automatstoppet inträffade var det ett signalfel i en styrstav i reaktorhärden. Det dröjde sex dagar tills reaktorn nådde full effekt.

Elpriserna kan öka

Enligt prognosen ska elproduktionen vid Ringhals rekatior 3 vara igång igen på lördag och Ringhals VD bedömer att elpriserna kan komma att påverkas av felet.

– Kärnkraften är stora elproducenter, så någon form av effekt får det på elförsörjningen och därmed priser, sedan hur mycket beror på hur andra kraftslag producerar, säger han till SVT.

Halva elproduktionen borta

– Ringhals 3 är ungefär tusen megawatt. Då är det Ringhals 4 som går som det ska nu från Ringhals. Så det är halva Ringhals elproduktion i dagsläget som inte kan levereras, förklarar han.

Totalt 6 reaktorer i drift

Sverige har totalt 6 stycken kärnkraftreaktorer som är i drift:

◾Oskarshamn 3  Oskarshamn  Kalmar län

◾Ringhals 3          Varberg             Hallands län

◾Ringhals 4          Varberg             Hallands län

◾Forsmark 1        Östhammar    Uppsala län

◾Forsmark 2        Östhammar    Uppsala län

◾Forsmark 3        Östhammar    Uppsala län

30 % av Sveriges el

– Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige. Det finns sex kärnreaktorer i drift i Sverige, fördelade på tre kärnkraftverk. Ägarna planerar att driva dessa till omkring år 2040, förklarar Strålsäkerhetsmyndigheten på sin webbsida.

Totalt 7 reaktorer avstängda

Sedan tidigare har flera reaktorer stängs av i Sverige. Totals handlar det om 7 stycken reaktorer varav den första stängdes av redan 1999; Barsebäck 1 i Kävlinge kommun mellan Lund och Landskrona i Skåne.

◾Oskarshamn 1  Oskarshamn   Avstängd 2017

◾Oskarshamn 2  Oskarshamn   Avstängd 2015

◾Ringhals 1          Varberg              Avstängd 2020

◾Ringhals 2          Varberg              Avstängd 2019

◾Barsebäck 1      Kävlinge            Avstängd 1999

◾Barsebäck 2      Kävlinge            Avstängd 2005

◾Ågesta                 Huddinge          Avstängd 1974

Foto: Vattenfall AB