KÄRNKRAFT: Stor framgång för M-KD-SD-L i dag

2022 07 22

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna fick en stor framgång i kärnkraftsfrågan i dag.

De fyra partierna som inför valet utmanar den nuvarande S-regeringen som i nuläget stöds av Centern, Vänstern och Miljöpartiet vann en omröstning om Sveriges linje avseende EU:s framtida kärnkraftspolitik.

I stället för Putinregimens gas

Frågan gäller vad Sveriges ska ha för uppfattning och linje när det gäller Europeiska Unionens satsning på hur man ska klara energiförsörjningen samtidigt som man gör sig av med beroendet av Putinregimens ryska gas.

– Sverige ska driva på för att andra länder i EU inte stänger sina kärnkraftverk, rapporterar Sveriges Radio och orsaken till den linjen är att M-KD-SD-L drev den linjen vid dagens EU-nämnd.

Och de fyra högerpartierna vann omröstningen mot de andra partierna.

Sverige ska hjälpa andra

Dessutom fick M-KD-SD-L igenom ytterligare framgångar i dagens beslut om EU:s framtida energipolitik.

– Skulle ett medlemsland behöva hjälp med fortsatt drift av kärnreaktorer så ska regeringen se till att svenska myndigheter samordnar det stödet, uppger SR.

Det kärnkraftsvänliga beslutet som fattades i dag utgör Sveriges inställning till vad EU-kommissionen ska ha för inriktning i frågan.

Framgång för M-KD-SD-L

Framgången för Ulf Kristersson och hans tre samarbetspartier reflekterar att det finns en politisk majoritet i Sverige som är tydligt positiv till en utökning av kärnkraften.

De fyra partierna gläds över framgången.

– Vårt förslag som också blev beslutat är betydligt mer långtgående än regeringens förslag, säger riksdagsledamot Bengt Eliasson som är Liberalernas ledamot i EU-nämnden.

– Det innebär de facto att inte lägga ned mer kärnkraft och att i möjligaste mån också driva de reaktorer vidare som håller på att stängas ned, säger han till SR.

Sol- och vindenergi

M-KD-SD-L-förslaget som i och med omröstningen i dag även är Sveriges linje innehåller bland annat följande:

- Sverige ska stödja andra EU-länder som önskar hjälp med att fortsatt drift av sin kärnkraft.

- EU-länder som nyligen stängt kärnreaktorer uppmanas att snarast öppna upp dem igen.

- EU behöver öka insatserna för att ersätta rysk gas med andra energislag.

M-KD-SD-L vill att EU står för lika höga ambitioner när det gäller nya satsningar på kärnkraften som man gör avseende solenergi och vindenergi.

Valet i höst avgör

– Vi behöver vara tuffare och kan inte föra en naiv politik i det här krisartade läget där Europa riskerar att stå utan uppvärmning och elförsörjning till vintern, Bengt Eliasson (L).

SR framhåller att regeringen inte är bunden att gå på den linje som EU-nämnden röstat fram men att stor hänsyn ändå i regel tas till EU-nämndens beslut.

Allra viktigast när det gäller den linje Sverige kommer att driva framöver gällande EU:s politik i kärnkraftsfrågan är dock vilket regeringsalternativ som vinner valet i september.

Läs mer här om dagens möte i EU-nämnden som blev en framgång för M-KD-SD-L-sidan.

Foto: Kristdemokraterna, Axel Adolfsson Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen