KÄRNKRAFT: Stor framgång för M-KD-SD-L i dag

2022 07 22

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna fick en stor framgång i kärnkraftsfrågan i dag.

De fyra partierna som inför valet utmanar den nuvarande S-regeringen som i nuläget stöds av Centern, Vänstern och Miljöpartiet vann en omröstning om Sveriges linje avseende EU:s framtida kärnkraftspolitik.

I stället för Putinregimens gas

Frågan gäller vad Sveriges ska ha för uppfattning och linje när det gäller Europeiska Unionens satsning på hur man ska klara energiförsörjningen samtidigt som man gör sig av med beroendet av Putinregimens ryska gas.

– Sverige ska driva på för att andra länder i EU inte stänger sina kärnkraftverk, rapporterar Sveriges Radio och orsaken till den linjen är att M-KD-SD-L drev den linjen vid dagens EU-nämnd.

Och de fyra högerpartierna vann omröstningen mot de andra partierna.

Sverige ska hjälpa andra

Dessutom fick M-KD-SD-L igenom ytterligare framgångar i dagens beslut om EU:s framtida energipolitik.

– Skulle ett medlemsland behöva hjälp med fortsatt drift av kärnreaktorer så ska regeringen se till att svenska myndigheter samordnar det stödet, uppger SR.

Det kärnkraftsvänliga beslutet som fattades i dag utgör Sveriges inställning till vad EU-kommissionen ska ha för inriktning i frågan.

Framgång för M-KD-SD-L

Framgången för Ulf Kristersson och hans tre samarbetspartier reflekterar att det finns en politisk majoritet i Sverige som är tydligt positiv till en utökning av kärnkraften.

De fyra partierna gläds över framgången.

– Vårt förslag som också blev beslutat är betydligt mer långtgående än regeringens förslag, säger riksdagsledamot Bengt Eliasson som är Liberalernas ledamot i EU-nämnden.

– Det innebär de facto att inte lägga ned mer kärnkraft och att i möjligaste mån också driva de reaktorer vidare som håller på att stängas ned, säger han till SR.

Sol- och vindenergi

M-KD-SD-L-förslaget som i och med omröstningen i dag även är Sveriges linje innehåller bland annat följande:

- Sverige ska stödja andra EU-länder som önskar hjälp med att fortsatt drift av sin kärnkraft.

- EU-länder som nyligen stängt kärnreaktorer uppmanas att snarast öppna upp dem igen.

- EU behöver öka insatserna för att ersätta rysk gas med andra energislag.

M-KD-SD-L vill att EU står för lika höga ambitioner när det gäller nya satsningar på kärnkraften som man gör avseende solenergi och vindenergi.

Valet i höst avgör

– Vi behöver vara tuffare och kan inte föra en naiv politik i det här krisartade läget där Europa riskerar att stå utan uppvärmning och elförsörjning till vintern, Bengt Eliasson (L).

SR framhåller att regeringen inte är bunden att gå på den linje som EU-nämnden röstat fram men att stor hänsyn ändå i regel tas till EU-nämndens beslut.

Allra viktigast när det gäller den linje Sverige kommer att driva framöver gällande EU:s politik i kärnkraftsfrågan är dock vilket regeringsalternativ som vinner valet i september.

Läs mer här om dagens möte i EU-nämnden som blev en framgång för M-KD-SD-L-sidan.

Foto: Kristdemokraterna, Axel Adolfsson Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen