Känslig kinesisk aktivitet i Sverige – Säpo varnar

2023 02 16

En gästforskare på Lunds universitet visade sig ha kopplingar till Kinas högsta militärledning.

Det är bara en i raden av flera kinesiska infiltrationer på svenska universitet, visar en granskning av Dagens Nyheter.

Forskaren i fråga, som studerade energivetenskap och missiler, är bara ett exempel på ett flertal kineser som utbildats i Sverige och sedan återvänt till Kina för att fortsätta bedriva militär forskning åt diktaturen.

Skarp varning från Säpo

Ovanstående sker samtidigt som Säpo i sin senaste årsrapport gått ut med en skarp varning om kinesiskt utnyttjande av svenska universitet.

Syftet är att komma åt teknik och kunskap som ska stärka Kinas egna militära förmåga.

Trots den skarpa varningen fortsätter svenska universitet, tillsammans med andra myndigheter, varje år att lägga miljoner i skattepengar för att finansiera och utbilda kinesiska forskarstudenter kopplade till Kinas försvar, uppger DN.

En sak gemensamt

Två universitet som i synnerhet pekas ut är Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Här har ett 30-tal forskarstudenter från Kina tagits emot de senaste fem åren – med en sak gemensamt.

Samtliga har forskat för sju universitet centrala för diktaturens militära makt och som i Kina kallas “Det nationella försvarets sju söner”.

Allvarligt fenomen

Enligt experterna finns det stora skäl att se allvarligt på fenomenet.

– Kommer forskarstudenter från De sju sönerna så finns det anledning att höja på ögonbrynen. De har ett mycket utarbetat samarbete med Kinas militär. Skulle någon av dem få tag på väldigt känslig information så är de skyldiga att förmedla detta till den kinesiska staten, säger Oscar Almén analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till DN.

Flertal varningar

Säpo har vid ett flertal tillfällen, utöver i sin senaste årsrapport, varnat för att kina utgör ett av de största hoten mot Sveriges säkerhet.

Häromåret bannlyste exempelvis Post- och telestyrelsen användning av utrustning från kinesiska telekombolag Huawei och ZTE, på rekommendation av just Säpo och Försvarsmakten.

Vi har flera gånger tryckt på hur andra stater bedriver underrättelseverksamhet, och där utgör Kina ett av de största hoten mot Sverige, sade Karl Melin, presschef på Säpo, till Sveriges Radio vid tillfället.

Försöker påverka svenska beslut

En särskild förändring i Kinas sätt att förhålla sig till Sverige skedde från och med 2014, enligt Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.

Kina har de senaste fem åren gått från flyktingspionage till ett bredare intresse som handlar om den teknologi som de behöver för att stärka sin ekonomi. De är även aktiva när det gäller att försöka påverka svenska beslutsfattare, sade han till SVT 2019.

Foto: Säpo

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen