Känslig kinesisk aktivitet i Sverige – Säpo varnar
2023 02 16
En gästforskare på Lunds universitet visade sig ha kopplingar till Kinas högsta militärledning.
Det är bara en i raden av flera kinesiska infiltrationer på svenska universitet, visar en granskning av Dagens Nyheter.
Forskaren i fråga, som studerade energivetenskap och missiler, är bara ett exempel på ett flertal kineser som utbildats i Sverige och sedan återvänt till Kina för att fortsätta bedriva militär forskning åt diktaturen.
Skarp varning från Säpo
Ovanstående sker samtidigt som Säpo i sin senaste årsrapport gått ut med en skarp varning om kinesiskt utnyttjande av svenska universitet.
Syftet är att komma åt teknik och kunskap som ska stärka Kinas egna militära förmåga.
– Trots den skarpa varningen fortsätter svenska universitet, tillsammans med andra myndigheter, varje år att lägga miljoner i skattepengar för att finansiera och utbilda kinesiska forskarstudenter kopplade till Kinas försvar, uppger DN.
En sak gemensamt
Två universitet som i synnerhet pekas ut är Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Här har ett 30-tal forskarstudenter från Kina tagits emot de senaste fem åren – med en sak gemensamt.
Samtliga har forskat för sju universitet centrala för diktaturens militära makt och som i Kina kallas “Det nationella försvarets sju söner”.
Allvarligt fenomen
Enligt experterna finns det stora skäl att se allvarligt på fenomenet.
– Kommer forskarstudenter från De sju sönerna så finns det anledning att höja på ögonbrynen. De har ett mycket utarbetat samarbete med Kinas militär. Skulle någon av dem få tag på väldigt känslig information så är de skyldiga att förmedla detta till den kinesiska staten, säger Oscar Almén analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till DN.
Flertal varningar
Säpo har vid ett flertal tillfällen, utöver i sin senaste årsrapport, varnat för att kina utgör ett av de största hoten mot Sveriges säkerhet.
Häromåret bannlyste exempelvis Post- och telestyrelsen användning av utrustning från kinesiska telekombolag Huawei och ZTE, på rekommendation av just Säpo och Försvarsmakten.
– Vi har flera gånger tryckt på hur andra stater bedriver underrättelseverksamhet, och där utgör Kina ett av de största hoten mot Sverige, sade Karl Melin, presschef på Säpo, till Sveriges Radio vid tillfället.
Försöker påverka svenska beslut
En särskild förändring i Kinas sätt att förhålla sig till Sverige skedde från och med 2014, enligt Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.
– Kina har de senaste fem åren gått från flyktingspionage till ett bredare intresse som handlar om den teknologi som de behöver för att stärka sin ekonomi. De är även aktiva när det gäller att försöka påverka svenska beslutsfattare, sade han till SVT 2019.
Foto: Säpo
Text: Redaktionen