Kan vara en däckexplosion – Men följebilen såg inte själva kollisionen

2021 10 04

Det finns inget i nuläget som talar för att det var ett attentat. Följebilen såg dock inte själva kollisionen.

Det framkom vid polisens presskonferens om den tragiska trafikolyckan då två poliser och Lars Vilks omkom.

Vill kunna stänga den dörren

– Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan mot livvaktsbilen och Lars Vilks. Det finns ingenting i nuläget som talar för att så skulle vara fallet. Vi vill ändå kunna stänga den dörren i utredningen, säger Stefan Sintéus vid Polisregion Syds utredningsenhet.

Han betonade att man inte kan utesluta att det rör sig om ett dåd – men inget tyder på det enligt polisen.

Genom vajerräcket

– Livvaktsbilen har kommit över på mötande körbana genom ett vajerräcke och frontalkrockat med en tung lastbil och fordonen har då fattat eld. Händelsen har varit väldigt dramatisk där på platsen. En livvaktsbil väger 4,5 ton och är extremt tung i sitt framförande, säger Sintéus.

110 km/h

– Därför har livvakterna en särskilt avancerad körutbildning. Men det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke, att bilen är så tung och att det är 110 på platsen, säger Sintéus.

Möjlig däckexplosion

– Vi vet ännu inte anledningen till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Men vi förhör vittnen och har hittat däckrester på E4:an innan trafikolyckan. Vi tittar på möjligheten om det skulle kunna vara någon däckexplosion eller liknande, säger han.

Väldigt tufft arbete

– Det har varit ett väldigt tufft arbete för personalen på olycksplatsen. Både för räddningstjänsten och polisen. Det har pågått hela kvällen, hela natten och är inte avslutat ännu, säger regionpolischef Carina Persson.

Krisinsatser

– Ett omfattande krisstödsarbete pågår på flera platser i regionen. Många medarbetare har varit inblandade både på olycksplatsen och som arbetar nära de här medarbetarna, säger Carina Persson.

Finner värme och kraft

– Kondoleanser strömmar in från hela Sverige. Mitt i all sorg finner vi både värme och kraft i styrkan med att vara en svensk polis. I hela landet flaggar vi i dag på halv stång utanför alla polisstationer. Klockan 12 idag genomförs en tyst minut för att hedra de omkomna, säger Carina Persson. 

Se polisens presskonferens här.

Foto: TV4


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen