Kan vara en däckexplosion – Men följebilen såg inte själva kollisionen

2021 10 04

Det finns inget i nuläget som talar för att det var ett attentat. Följebilen såg dock inte själva kollisionen.

Det framkom vid polisens presskonferens om den tragiska trafikolyckan då två poliser och Lars Vilks omkom.

Vill kunna stänga den dörren

– Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan mot livvaktsbilen och Lars Vilks. Det finns ingenting i nuläget som talar för att så skulle vara fallet. Vi vill ändå kunna stänga den dörren i utredningen, säger Stefan Sintéus vid Polisregion Syds utredningsenhet.

Han betonade att man inte kan utesluta att det rör sig om ett dåd – men inget tyder på det enligt polisen.

Genom vajerräcket

– Livvaktsbilen har kommit över på mötande körbana genom ett vajerräcke och frontalkrockat med en tung lastbil och fordonen har då fattat eld. Händelsen har varit väldigt dramatisk där på platsen. En livvaktsbil väger 4,5 ton och är extremt tung i sitt framförande, säger Sintéus.

110 km/h

– Därför har livvakterna en särskilt avancerad körutbildning. Men det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke, att bilen är så tung och att det är 110 på platsen, säger Sintéus.

Möjlig däckexplosion

– Vi vet ännu inte anledningen till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Men vi förhör vittnen och har hittat däckrester på E4:an innan trafikolyckan. Vi tittar på möjligheten om det skulle kunna vara någon däckexplosion eller liknande, säger han.

Väldigt tufft arbete

– Det har varit ett väldigt tufft arbete för personalen på olycksplatsen. Både för räddningstjänsten och polisen. Det har pågått hela kvällen, hela natten och är inte avslutat ännu, säger regionpolischef Carina Persson.

Krisinsatser

– Ett omfattande krisstödsarbete pågår på flera platser i regionen. Många medarbetare har varit inblandade både på olycksplatsen och som arbetar nära de här medarbetarna, säger Carina Persson.

Finner värme och kraft

– Kondoleanser strömmar in från hela Sverige. Mitt i all sorg finner vi både värme och kraft i styrkan med att vara en svensk polis. I hela landet flaggar vi i dag på halv stång utanför alla polisstationer. Klockan 12 idag genomförs en tyst minut för att hedra de omkomna, säger Carina Persson. 

Se polisens presskonferens här.

Foto: TV4