”Kan komma in i vår mat” – MP protesterar mot S ja till slutförvar

2022 01 27

Miljöpartiet protesterar mot Socialdemokraternas ja-besked till slutförvar av kärnavfall som kom i dag.

S-regeringen med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i spetsen har nu lämnat sitt besked.

S säger ja till slutförvar

– Nu tar vi hand om avfallet och vi garanterar därmed en lite tryggare framtid, säger Annika Strandhäll som meddelar att regeringen säger ja till slutförvar av använt kärnbränsle.

Sverige blir världsledande

Strandhäll betonar att Sverige nu blir världsledande på området.

– Vår generation ska ta ansvar för kärnavfallet. Det här är resultatet av 40 års forskning och som ska vara säker i 100 000 år. Sverige blir världsledande tillsammans med Finland, säger Strandhäll (S).

Kan bli först i världen

Dagens besked talar för att Sverige kan bli först i världen med ett slutförvar och lagring av det högaktiva kärnavfallet som är kärnkraftverkens farliga restprodukt.

Det finns mer än 40 kärnkraftverk runt om i världen i 38 olika länder men ingenstans har man börjat lagra kärnavfallet, uppger SVT.

MP protesterar

Men Socialdemokraternas ja-besked faller inte i god jord hos Miljöpartiet som hänvisar till Mark- och miljödomstolens tvekan kring de kopparkapslar som kärnavfallet ska lagras i. Domstolen menar att det är osäkert att kapslarna håller i 100 000 år, rapporterar SvD.

Risk för maten befarar MP

– Östersjön är redan i dag världens mest radioaktiva hav och skulle materialet läcka ut skulle det påverka djur- och växtliv och i slutändan komma in i vår mat och våra kroppar. Det kan få katastrofala konsekvenser, säger MP-ledaren Per Bolund till tidningen.

Blir ingen misstroendeomröstning

MP kommer dock inte att arbeta för ett misstroendevotum mot klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

– Det är inte seriöst att hota med att avsätta enskilda ministrar för att man vill ha ett visst beslut snabbt. Miljöpartiet är mer ansvarsfullt än så, säger Per Bolund till SvD.

Tror på metoden

Miljöpartiet manliga språkrör uppger dock att han tror på den metod som nu förs fram men han hade önskat mer faktaunderlag.

ANALYS
Det finns flera vinnare på dagen besked om ja till slutförvar av kärnbränsle.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som har drivit frågan är sakpolitiska vinnare i och med att deras kärnkraftsvänliga linje segrar. Partierna är öppna för kärnkraftspositiva satsningar i Sverige.

Plus även för S

Samtidigt blir Socialdemokraterna av med frågeställningen vilket är ett plus för partiet i samband med att valåret nu har inletts. S är också klart mer positivt inställt till kärnkraft än vad Miljöpartiet är och Regeringen Andersson (S) markerar sina skillnader gentemot MP genom att säga ja till slutförvaret bara kort efter att MP lämnat regeringen.

MP den stora förloraren

Miljöpartiet är den stora förloraren och partiet är nu kraftigt försvagat på flera fronter.

I opinion faller MP som en sten och är nere på väldigt låga nivåer klart under riksdagsspärren. Samtidigt förlorar partiet viktiga sakpolitiska frågor nu när Socialdemokraterna svänger bort från MP:s politiska linje.

Foto: Regeringskansliet resp. Vattenfall Group

Text: Redaktionen